Portaal:Insecten/Uitgelicht/49

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De veenmol (Gryllotalpa gryllotalpa) is een insect uit de familie Gryllotalpidae, die nog geen Nederlandse naam heeft (lat gryllus = krekel, talpa=mol). Andere namen zijn aardkrekel of molkrekel, maar krekels en veenmollen behoren niet tot dezelfde familie. Wel behoren beide tot dezelfde onderorde, de ensifera.


Voorkomen[brontekst bewerken]

De veenmol is in meerdere opzichten een bijzonder dier, en is met een lengte van 5 centimeter een van de grootste insecten die in West-Europa voorkomt. In Nederland en België is de soort vrij zeldzaam en zelfs beschermd, maar het verspreidingsgebied loopt van Europa tot noordelijk Afrika en westelijk Azië.

Beschrijving[brontekst bewerken]

Het uiterlijk is ongewoon; een krekelachtig achterlijf met twee uitsteeksels (cerci), die niet gebruikt kunnen worden om te steken en een sterk gepantserde voorzijde met grote krachtige voorpoten. De antennes dienen als tastzintuig. De vleugels hebben als ze in rust zijn gevouwen iets weg van een doorn op het midden van de rug. De schenen van de voorpoten zijn sterk verbreed en hebben vingerachtige doorns. De voorpoten lijken wat op die van een echte mol. Deze klauwen dienen om snel te graven, want de veenmol leidt een grotendeels ondergronds bestaan. Er wordt een gangenstelsel gegraven en naar voedsel gezocht net onder het oppervlak, en objecten als stenen en stammen worden gebruikt om onder te schuilen.

Verder lezen