Krekels

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Icoontje doorverwijspagina Zie Krekels (doorverwijspagina) voor andere betekenissen van Krekels.
Krekels
Een Amerikaanse soort.
Een Amerikaanse soort.
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Orthoptera (Sprinkhanen en krekels)
Onderorde:Ensifera (Langsprietigen)
Superfamilie:Grylloidea
Familie
Gryllidae
Bolívar, 1878
Zuidelijke veldkrekel (Gryllus bimaculatus)
Zuidelijke veldkrekel (Gryllus bimaculatus)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Krekels op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

Krekels (Gryllidae) zijn een familie van insecten die behoren tot de orde rechtvleugeligen (Orthoptera). Krekels behoren tot de subgroep langsprietigen (Ensifera).

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

In tegenstelling tot de sprinkhanen, gebruiken krekels nooit hun poten om geluid te produceren. Het tjirpgeluid wordt door stridulatie voortgebracht waarbij de vleugels over elkaar worden gestreken. Veel krekels zijn herbivoor of omnivoor.

Verspreiding en leefgebied[bewerken | brontekst bewerken]

Er zijn ongeveer 900 soorten die vooral in warmere landen voorkomen. Soorten die in België en Nederland leven zijn de boskrekel (Nemobius sylvestris) en de veldkrekel (Gryllus campestris). Eerstgenoemde soort komt voor op de grond onder bomen of struiken, met name op plaatsen waar een dikke strooisellaag ligt. De veldkrekel is veel moeilijker te vinden in holletjes in grasland. In Nederland en België zijn de krekels sterk in aantal achteruitgegaan; ze staan daarom ook als bedreigd op de rode lijst van sprinkhanen en krekels. Boskrekels komen plaatselijk in bossen in het oosten van Nederland en in sommige delen van België echter nog veelvuldig voor.

Door de klimaatverandering is er echter in 2004 in Nederland ook een soort bij gekomen: de boomkrekel (Oecanthus pellucens). Deze soort verbreidt zich in het Rijndal, en is bij Lobith Nederland binnengekomen. In augustus 2010 is er weer een nieuwe soort voor Nederland ontdekt: Eumodicogryllus bordigalensis. De soort is nu alleen bekend van een rangeerterrein in Ede.[1]

Voortplanting[bewerken | brontekst bewerken]

De wijfjes hebben een lange legbuis waarmee ze de eieren afzetten in de grond of in spleten.

Tjirpen krekels[bewerken | brontekst bewerken]

Het geluid dat krekels maken wordt vaak tjirpen genoemd, de wetenschappelijke naam is stridulatie. Alleen de mannelijke krekels tjirpen. Het geluid wordt gemaakt door het tjirp-orgaan, een lange ader die langs de onderkant van elke vleugel loopt en is bedekt met "tanden" zoals een kam. Het tjirpende geluid wordt gemaakt door de bovenkant van een vleugel langs de onderkant van een andere vleugel te halen. Als hij dit doet, houdt hij zijn vleugels omhoog en open zodat de membranen van de vleugels als akoestische zeilen kunnen acteren.[2][3] Het is een populaire mythe dat de krekel tjirpt door zijn poten samen te wrijven.

Krekels tjirpen met verschillende snelheden en frequenties afhankelijk van de soort en de temperatuur van de omgeving. De meeste soorten tjirpen sneller naarmate de temperatuur stijgt.

Krekels zijn net zoals andere insecten koudbloedig. Ze nemen de temperatuur aan van hun omgeving.

Krekels hebben net onder het middelste gewricht van hun voorpoten trommelvliezen, zodat zij andere krekels kunnen horen.

De lokroep van een veldkrekel

Taxonomie[bewerken | brontekst bewerken]

Bij de familie zijn de volgende onderfamilies en geslachten ingedeeld (niet compleet):[4]

In Nederland waargenomen soorten[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]