Portaal:Japan/Uitgelichte artikels/4

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Naruto (ナルト) is een Japanse animeserie, gebaseerd op de gelijknamige manga door Masashi Kishimoto. De hoofdpersoon heet Uzumaki Naruto en is een luidruchtige, hyperactieve, puberale ninja die constant zoekt naar erkenning en goedkeuring.

De manga werd het eerst gepubliceerd in 1999 door uitgeverij Shueisha in Japan, in het Shonen Jump magazine. Tot nu toe zijn er 39 delen van de mangaserie uitgebracht, met een totaal van 359 hoofdstukken. VIZ Media publiceert een vertaalde versie in het blad American Shonen Jump, waar tot nu toe 18 van de 39 delen zijn verschenen. Desondanks is het VIZ Media's best verkopende mangaserie. In oktober van 2006 kwam Kana met een Nederlandstalige versie.

Viz heeft ook de licenties voor Noord-Amerikaanse televisieproductie. Naruto debuteerde in Amerika in het Cartoon Network Toonami programmablok op 10 september 2005 om 9:00 PM Eastern time. Ook in Canada wordt deze animeserie uitgebracht, maar dan door YTV Bionix. Naruto debuteerde daar op 16 september 2005 om 9:30 PM Eastern time. In de Benelux bezit Kana de licenties voor televisieproductie.

Voordat Naruto buiten Japan werd uitgebracht, bestonden er al de zogenaamde fansubgroepen, deze verspreidden de Naruto-afleveringen met Engelse ondertiteling. Veel van deze groepen stoppen als de licenties uitgebracht worden in land van herkomst, soms gaan ze door met het fansubben van de afleveringen. De populairste fansubgroep is Dattebayo, omdat zij de afleveringen goed ondertitelen, snel zijn met ondertitelen en omdat de afleveringen in tv-kwaliteit zijn.

Vanaf 15 februari 2007 is in Japan het originele verhaal weer opgepakt onder de naam Naruto Shippūden. (Lees verder)