Portaal:Japan/Uitgelichte artikels/5

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Vlag van de Shinsengumi

De Shinsengumi (新撰組) was een speciale politiemacht op het einde van het Tokugawa-shogunaat. De naam "Shinsengumi" betekent zoveel als "de groep van de nieuwgekozenen". "Shinsen" betekent "zij die nieuw gekozen worden" en "gumi" betekent "groep, divisie, squad of team". Er is nog een synoniem voorhanden : Miburō. Deze naam werd gekozen omdat hun hoofdkwartier zich bevond in Mibu, het andere deel, rō, komt van het woord rōshi, samurai zonder meester.

Nadat Japan toegegeven had onder de Westerse druk om de deuren te openen voor het buitenland, groeide het negatieve sentiment tegen het Tokugawa-shogunaat, het Bakufu, zeer snel. De bevolking wou de keizer terug op de troon zetten, en hem de macht van weleer teruggeven, voor de komst van de shoguns. Deze beweging noemt men de Sonno-joi beweging : "Verdrijf de barbaren, trouw aan de keizer". Vele samurai verlieten hun han en trokken naar Kioto om zich daar bij een van de revolutionaire bewegingen te voegen. Hun han verlaten was niet zo gemakkelijk - eens je eruit wegtrok, kon je nooit meer terugkomen. Velen kwamen naar Kioto, maar vonden enkel weinig georganiseerde bendes. Maar ze wilden wel allemaal hetzelfde : Op één of andere manier Japan verdedigen.

In het district Tama, dicht bij Edo (Tokio) was een kenjutsudojo genaamd Shieikan, waar de "Tennen Rishin" stijl (Tennen Rishin Ryuu) werd beoefend. De leider van de dojo was Kondō Isami, en onder zijn leerlingen bevonden zich Hijikata Toshizō, Okita Sōji en Inoue Genzaburō. Zij zouden later tot de belangrijkste leden van de Shinsengumi horen (zie verder). Er waren ook veel bezoekers in de dojo, zoals Yamanami Keisuke, Harada Sanosuke en Nagakura Shinpachi. Zij waren geen studenten, maar kwamen gewoon om een maaltijd te gebruiken. Toen Kondō en Hijikata vernamen wat er in Kioto gaande was, gingen ze naar Kioto met alle bovengenoemden. Bij aankomst in Kioto, werden ze door toedoen van Matsudaira Katamori, de Daimyo van Aizu tot Beschermers van Kioto benoemd. Nadat hun leider Kiyokawa Hachirō was vermoord, wilde Kondō het Bakufu blijven steunen, en richtte aldus de Shinsengumi op. Op dat moment werd er ook gekozen voor Makoto (Sincerity, Eerlijkheid) als symbool op de vlag. (Lees verder)