Portaal:Jazz/Uitgelicht 303

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

James Peter Giuffre (Dallas (Texas), 26 april 1921 - Pittsfield (Massachusetts), 24 april 2008) was een jazzcomponist, arrangeur, saxofonist en klarinettist.

Leven en werk[brontekst bewerken]

Hij begon klarinet te spelen toen hij 9 jaar oud was. Hij studeerde aan North Texas State University en speelde voor lokale groepen. Na zijn diensttijd (waarin hij speelde in de legerband), speelde hij tenorsaxofoon en ging werken als arrangeur voor verschillende bands, waaronder die van Jimmy Dorsey en drummer Buddy Rich. Zijn eerste succes had Giuffre als arrangeur voor de bigband van Woody Herman, the Thundering Herd. Hiervoor zou hij tevens het befaamde 'Four Brothers' (1947) schrijven.

Begin jaren vijftig verhuisde hij naar Los Angeles en speelde met verschillende groepen, onder meer enkele bands van Shorty Rogers. In deze tijd studeerde hij bij dichter en componist Dr. Wesley La Violette, die hem liet kennismaken met contrapuntische muziek. Het zou van grote invloed zijn op Giuffre. Van 1954 tot 1958 maakte hij verschillende platen voor de labels Capitol en Atlantic. Zijn belangrijkste album in die tijd was 'Clarinet' (1956).