Portaal:Jazz/Uitgelicht 87

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De Gibson L-5, het type elektrische gitaar waar Wes Montgomery gewoonlijk op speelde.

John Leslie "Wes" Montgomery (Indianapolis, 6 maart 1925 - aldaar, 15 juni 1968) was een Amerikaans jazzgitarist. Velen beschouwen hem als een van de belangrijkste jazzgitaristen uit de geschiedenis. Montgomery beïnvloedde talrijke andere virtuoze gitaristen waaronder Pat Martino, Pat Metheny en Jimmy Moliere.

Biografie[brontekst bewerken]

Montgomery werd geboren in Indianapolis. Hij kwam uit een muzikale familie, zijn broers, Monk Montgomery (contrabas en elektrische bas) en Buddy Montgomery (vibrafoon en piano) waren jazzartiesten. Hoewel hij niet bekwaam was in noten lezen, leerde hij complexe melodieën en riffs door te luisteren. Montgomery leerde gitaarspelen op 19-jarige leeftijd, luisterend en lerend naar zijn idool, gitarist Charlie Christian. Montgomery stond bekend om zijn bekwaamheid om Christians solo's noot voor noot na te spelen en werkte voor Lionel Hampton voor die bekwaamheid.

Montgomery wordt vaak beschouwd als 'The Greatest' van de moderne jazz. Wes maakte de gitaar notabel als een bebop- of post-bopinstrument.