Portaal:Leiden/Introductie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Leiden is een centraal in de Randstad gelegen stad. De Sleutelstad, zoals de bijnaam van de stad luidt, verwijzend naar het stadswapen, heeft de oudste universiteit van Nederland. Daarnaast is de stad bekend om de rijke geschiedenis en de oude binnenstad, met grachten, monumentale bouwwerken en hofjes. Leiden ligt in het noorden van de provincie Zuid-Holland, ongeveer 45 km zuidwestelijk van Amsterdam en ongeveer 18 km noordoostelijk van Den Haag. Door Leiden stroomt de Oude Rijn. Aan de rand van de stad splitst de Nieuwe Rijn zich af, om in de binnenstad weer samen te komen met de Oude Rijn.

Leiden heeft een lange en rijke geschiedenis en in de Gouden Eeuw was Leiden na Amsterdam zelfs de grootste stad van Holland. De bevolkingsgroei maakte een aanleg van nieuwe grachten en singels noodzakelijk. Het huidige centrum van Leiden, herkenbaar aan het singelpatroon, werd in 1659 voltooid.

Leiden kende vroeger een belangrijke textielnijverheid. Na 1400 groeide de lakenindustrie van Leiden uit tot de belangrijkste in Europa. In Leiden werd de productie voor het eerst geïndustrialiseerd.

Tegenwoordig staat Leiden zich voor op andere zaken. De stad profileert zich als Stad van Ontdekkingen, vanwege zijn concentratie van kennis: de Universiteit Leiden, het LUMC en de onderzoeksinstituten op het Leiden Bio Science Park hebben een internationale toppositie in het academisch onderwijs en onderzoek in de life sciences. Leiden huisvest ook verschillende belangrijke musea, zoals het Museum Volkenkunde, het Rijksmuseum van Oudheden, Rijksmuseum Boerhaave en Naturalis.