Portaal:Literatuur/Schrijver Uitgelicht/22

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Jules Verne

Jules Verne (Nantes, 8 februari 1828Amiens, 24 maart 1905) was een Franse schrijver en pionier in het sciencefictiongenre.

Hij werd geboren als oudste van de vijf kinderen van Pierre Verne, een Parijse advocaat uit een geslacht van juristen, en Sophie Allotte de la Fuÿe. Hij groeide op in Île Feydeau te Nantes. In 1847 ging hij naar Parijs om rechten te gaan studeren. Hij trouwde in 1857 met Honorine de Viane, een weduwe die reeds twee dochters had. In 1861 kregen ze een zoon, Michel Jules Verne.

De familie Verne vestigde zich in 1871 in Amiens. In 1888 werd Jules Verne gekozen in de gemeenteraad. Hij hield zich in het bijzonder bezig met culturele zaken, zoals theaters (bijvoorbeeld het stadscircus, het tegenwoordige Cirque Jules Verne), scholen en stedelijke ontwikkeling.

Verne is vooral bekend als de schrijver die "de toekomst voorspelde". Hij beschreef in zijn boeken veel zaken die destijds als fantasie werden beschouwd, maar later in een indrukwekkend aantal gevallen werkelijkheid werden. Hij voorzag bijvoorbeeld een reis naar de maan, langeafstandsreizen in luchtballonnen en onderzeeboten onder het poolijs. Tot zijn bekendste boeken behoren Naar het middelpunt der aarde, Twintigduizend mijlen onder zee en De reis om de wereld in tachtig dagen.

(lees verder)