Portaal:Moderne Tijd/Uitgelicht/18

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Sagrada Familia
Sagrada Familia

De Sagrada Família (Heilige Familie), of, voluit, Templo Expiatorio de la Sagrada Família, is een basiliek in de Spaanse stad Barcelona.

De kerk is in aanbouw sinds 1882. Tijdens en na de Spaanse Burgeroorlog heeft de bouw een paar jaar stilgelegen. Het grootste gedeelte van de kerk is nog in aanbouw of zelfs niet eens. Een nog niet gebouwde centrale hoofdtoren van 170 meter hoog, omringd door vier kleinere torens, zal Christus tussen de evangelisten voor moeten gaan stellen. De huidige officiële opleverdatum is in 2026, maar velen denken dat het werk nooit voltooid zal worden. De bouw duurt inmiddels al zo lang, dat de voltooide gedeelten al zijn aangetast en gerenoveerd moeten worden.

De architect die de Sagrada Família heeft ontworpen is Antoni Gaudí, de bedenker van meerdere andere karakteristieke bouwwerken in Barcelona (onder meer Casa Batlló en Park Güell). Omdat Gaudí voorganger is van het Catalaans modernisme, is de kerk daar nu het belangrijkste symbool van. Het Catalaans modernisme is nauw verwant aan de Jugendstil en dient dus niet verward te worden met het Modernisme.

Verder lezen