Portaal:Sciencefiction/Uitgelicht/17

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Uitgelicht[brontekst bewerken]

Robert A. Heinlein signeert een boek tijdens de Worldcon van 1976

Robert Anson Heinlein (7 juli 19078 mei 1988) was een van de invloedrijkste Amerikaanse sciencefictionauteurs. Samen met Isaac Asimov en Arthur C. Clarke behoorde hij tot de 'grote drie' van de sciencefiction uit de 20e eeuw.

In zijn boeken kwam zijn heimwee naar en respect voor het militaire leven en de sterke leiderspersoon steeds naar voren. Ook de oud-Amerikaanse waarden van de "frontier" en het "Wilde Westen", en het personage van de onafhankelijke "selfmade" man die de staat niet nodig heeft en zelfs wantrouwt, komt in bijna al Heinleins verhalen voor.

Zijn boek Vreemdeling in een vreemd land behoort tot de invloedrijkste en meest controversiële sciencefictionboeken ooit geschreven. Het boek is in essentie een messias-verhaal. Een ander boek van Heinlein, Starship Troopers is eveneens zeer controversieel te noemen: het wordt door velen beschouwd als legerpropaganda. Het boek stelt individuele moed centraal en de oorlog van een federaal georganiseerde mensheid tegen spinachtige buitenaardsen die op een communistische manier georganiseerd zijn. (Lees verder)