Portaal:Steden/Uitgelicht stad BNL/3

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De 97 meter hoge Martinitoren aan de Grote Markt
De 97 meter hoge Martinitoren aan de Grote Markt

Groningen is de hoofdstad van de provincie Groningen. De stad geldt als de metropool van het Noorden. De stad heeft 180.487 inwoners (2005). Het is een stad met veel gevarieerde handel en industrie. Groningen is ook een studentenstad. De Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool Groningen hebben samen ruim 40.000 studenten. Groningen is dan ook een 'jonge' stad. De stad is als woonplek in trek bij studenten en jonge, kinderrijke gezinnen.

Tot ver in de omtrek wordt Groningen "Stad" genoemd. In de bus laat je je strippenkaart zien en zegt: "Stad" en de chauffeur stempelt af tot Groningen. Of zoals de stad-Groningers zeggen: "D'r is mor ain stad en dat is Stad". Zelf noemen ze zich "Stadjer" of "Stadjeder". Stadjers noemen Groningen ook wel liefkozend: "Groot Loug", dat wil zeggen "Groot Dorp". Zelf hebben de stad-Groningers als bijnaam: mollebonen.

Groningen ontstond op de noordelijkste uitloper van de Hondsrug. De oudst bekende vermelding dateert uit 1040. Dat jaar wordt aangehouden als ontstaansdatum. Het aanvankelijke Drentse esdorp werd in de middeleeuwen een belangrijke handelsplaats. Om haar gezag te tonen bouwden de stadjers in de dertiende eeuw op eigen gezag een omwalling. De stad trad in die periode ook toe tot de Hanze. De invloed van de stad op de Ommelanden was dusdanig dat daar de omgangstaal van Fries veranderde in Gronings.

Groningen kreeg in 1614 zijn universiteit en later in de zeventiende eeuw een nieuwe omwalling, ontworpen door vestingbouwer Menno van Coehoorn. Die nieuwe vesting werd in het rampjaar 1672 vruchteloos belegerd door de bisschop van Münster, Bernhard von Galen. Ieder jaar op 28 augustus viert de stad de overwinning op Bommen Berend (zie Gronings Ontzet).

De stad is steeds een belangrijke handelsstad gebleven en is tegenwoordig ook een centrum voor de voedingsmiddelenindustrie (suiker, tabak, koffie). Met twee suikerfabrieken binnen de gemeentegrenzen geldt Groningen als de grootste suikerstad van Europa.