Portaal:Steden/Uitgelicht stad BNL/44

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Raadhuis van Hilversum

Hilversum (uitspraak) is een plaats en gemeente in de Nederlandse provincie Noord-Holland en de belangrijkste plaats in de landstreek het Gooi. Hilversum huisvest veel landelijke omroepbedrijven en wordt ook wel aangeduid als de 'mediastad'.

De gemeente Hilversum heeft 94.426 inwoners (1 januari 2024, bron: CBS) op een oppervlakte van 46,19 km² (waarvan 0,21 km² water). De gemeente daalde in de 20ste eeuw sterk in inwonertal, van 100.000 in 1958 tot minder dan 80.000 in 1999 (bron: CBS). De gemeente duidt zichzelf wel aan als tuinstad vanwege de vele tuinen en parken of, vanwege het relatief grote aantal villa's, als 'villadorp', hoewel die laatste omschrijving tegenwoordig meer van toepassing is op Laren en Blaricum.

De naam Hilversum moet volgens taalkundigen worden verklaard als Hilvertshem, wat "heem (huizen) tussen de heuvels" betekent (met metathese of verschuiving van de medeklinkers vl), zoals het nabijgelegen Bussum op Boshem teruggaat.

Hilversum ligt op de zanderige, heuvelachtige delen van het Gooi, en heeft een station aan de Gooilijn (Amsterdam / SchipholAmersfoort), die hier een aftakking heeft naar Utrecht. Hilversum heeft drie stations: Hilversum, Hilversum Media Park en Hilversum Sportpark. Hilversum ligt in de oksel van het knooppunt Eemnes van de rijkswegen A1 en A27. Omliggende plaatsen zijn Nieuw-Loosdrecht, Bussum, Kortenhoef,Blaricum, Hollandsche Rading, Lage Vuursche, Maartensdijk, 's-Graveland, Laren en Ankeveen.