Portaal:Steden/Uitgelicht stad Internationaal/10

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
zicht op de Ka'aba
zicht op de Ka'aba

Mekka (مكة of مكة المكرّمة Makka al-Mukarrama) (1.294.168 inwoners (2004)) is de hoofdstad van de provincie Mekka in Saoedi-Arabië in de historische regio Hidjaz. Het ligt 73 km van Djedda, in de zanderige Abrahamvallei op 277 m boven zeeniveau en 80 km van de Rode Zee.

De stad is de heiligste stad binnen de islam en de hadj, de pelgrimage naar Mekka, is verplicht voor iedere moslim die het zich financieel en qua gezondheid kan veroorloven. Voor een moslim is de al-Masjid al-Haram, de moskee met de Ka'aba de heiligste plaats ter aarde. Zowel de stad als de moskee zijn streng verboden voor niet-moslims. Een van de vijf zuilen van de islam is de eerder genoemde hadj. Circa 2 tot 3 miljoen pelgrims trekken tijdens de islamitische maand Dhu al-Hijjah naar de stad. Ook de kleinere bedevaart gedurende het jaar, de Umrah, trekt vele miljoenen moslims.

Het belangrijkste gebouw in Mekka is de Ka'aba. Volgens de islamitische overlevering werd een meteoriet, de Hadjar al-Aswad, door de engel Djibril aan Ibrahim gegeven en waren het Ibrahim en Ishma'il die de Ka'aba hebben heropgericht en in een hoek van deze kubus de meteoriet hebben verwerkt. Als onderdeel van de Hadj loopt men o.a. zeven keer rond de Ka'aba en probeert men de Hadjar al-Aswad aan te raken of te kussen. Ook legt de Ka'aba de islamitische gebedsrichting, de qibla, vast. Men behoort vijf keer per dag in de richting van de Ka'aba te bidden, dus in de richting van Mekka.

Pelgrims gaan tijdens de Hadj ook naar de bron Zamzam om van het water aldaar te drinken. Het water wordt geacht een heilzame werking te hebben. Vaak wordt ook wat van dit water mee naar huis genomen.