Portaal:Steden/Uitgelicht stad Internationaal/51

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De oude stad

Stockholm (Uitspraak, [stɔkːɔlm]?) is de hoofdstad en de grootste stad van Zweden. In de stad zelf wonen ca. 743.000 mensen en in de hele Stockholmse agglomeratie 1,8 miljoen mensen. De stad Stockholm heeft een oppervlakte van 188 km² en behoort tot de provincie Stockholms län. In Stockholm zetelt de Zweedse regering en het parlement. Het koninklijk paleis van de Zweedse koning, Karel XVI Gustaaf, is er ook te vinden.

De stad ligt op veertien met bruggen verbonden eilanden, op de plaats waar het Mälarmeer (Zw. Mälaren) met de Oostzee in verbinding staat. Aan deze ligging heeft de stad de bijnaam "Venetië van het Noorden" te danken. Net buiten de stad begint de scherenkust, een kustgebied met talloze rotseilanden en -eilandjes die scheren worden genoemd. Veel inwoners van Stockholm hebben dan ook een boot, of zelfs een buitenhuis op een eilandje.

Het oudste deel van Stockholm is de Oude Stad, of Gamla Stan. Deze wijk doet bijna Zuid-Europees aan door de smalle straten en huizen die in okerkleur of rood zijn geschilderd. Op dit eiland is ook het koninklijk paleis gebouwd, met een traditionele wacht. Het wisselen van de wacht is een toeristische attractie geworden.

Sinds begin 2005 wordt er aan een tolheffingsysteem gewerkt voor het gebied rondom de historische binnenstad van Stockholm. Momenteel doen ongeveer 560.000 auto's per dag de binnenstad aan. Er is voor een systeem met tags en tolpoorten gekozen, anders dan het tolsysteem in Londen, dat met camera's werkt. Tijdens de spits zal de toegangsprijs 2,20 euro bedragen. De automobilisten zullen zowel bij het betreden als bij het verlaten van het gebied moeten betalen, met een maximum van 6,60 euro. Een jaar na de introductie van het systeem kan de bevolking zich in een referendum uitspreken over het handhaven of afschaffen van het systeem.