Portaal:Televisie/Uitgelicht/09

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Een van de commerciële omroepen

Met commerciële televisie worden omroepen of zenders bedoeld die niet hoofdzakelijk uit belastinggeld worden betaald. Anders dan bij de publieke omroep wordt commerciële televisie voor het grootste deel uit reclameopbrengsten betaald.

Het duurde in Nederland tot 1988 voordat een commercieel kanaal toegang kreeg tot de kabel. Het beleid was er daarvoor op gericht dat commerciële televisie buiten het Nederlandse omroepbestel moest worden gehouden. De filosofie was dat een pluriformiteit aan stromingen en meningen slechts in beeld kon worden gebracht als dit zonder winstoogmerk gebeurde. Op grond van al deze meningen moest de Nederlander zich een beeld van de 'werkelijkheid' kunnen vormen. Commerciële televisie werd zo gezien als bedreiging van de democratie zelve.

In Nederland begon commerciële televisie in 1989 met de oprichting van TV10 door Joop van den Ende. TV10 kreeg als Nederlands televisiestation echter geen toestemming van minister Brinkman om op de Nederlandse kabel te verschijnen. RTL-Véronique, dat een Luxemburgse zender was, kon niet geweigerd worden en begon zijn eerste uitzending op 2 oktober 1989. (Lees verder)