Naar inhoud springen

Portaal:Voetbal/Uitgelicht/36

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Rob de Wit (Utrecht, 8 september 1963) is een voormalige voetbalspeler van FC Utrecht, Ajax en het Nederlands Elftal, die zijn carrière voortijdig zag stranden door een hersenbloeding.

In het seizoen 1982-1983 debuteerde De Wit in de hoofdmacht van FC Utrecht. Na twee seizoenen in de Domstad vertrok hij juli 1984 naar Ajax als opvolger van de naar Manchester United vertrekkende Jesper Olsen. Bij Ajax groeide de linksbuiten al snel uit tot publiekslieveling en hij speelde bijna alle wedstrijden. Op 1 mei 1985, nog in zijn eerste seizoen bij Ajax, debuteerde hij voor het Nederlands Elftal. Op 14 mei van datzelfde jaar maakte hij in Hongarije het beslissende doelpunt tegen de Hongaren (0–1 zege), waardoor Nederland als tweede eindigde in de voorronde van het WK 1986 en een play-off tegen België afdwong.

Aan zijn carrière kwam zomer 1986 een abrupt eind door een hersenbloeding op vakantie in Spanje. Het leek eerst mee te vallen; zijn medespelers van Ajax stuurden hem zelfs een kaart met de tekst: we wisten niet dat je hersens had. Na een onsuccesvolle behandeling in Zweden zou echter blijken dat de Wit nooit meer betaald voetbal zou spelen. In vier seizoenen voetbal op het hoogste niveau speelde hij 103 wedstrijden, waarin hij 23 maal scoorde. (lees verder)