Portus Ganda

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De Portus Ganda vanaf de Slachthuisbrug

Portus Ganda (Nederlands: haven aan de samenvloeiing) is de site die in de loop van de 9e en 10e eeuw aan de oorsprong stond van het ontstaan van de Belgische stad Gent. Ze is gelegen aan de samenvloeiing van de Leie en de Schelde die in de 20e eeuw werd verbroken maar in de 21e eeuw wordt hersteld (zie Nederschelde). De Keltische oorsprong van Ganda (samenvloeiing of monding), de oudste bekende naam van de plaats, zal op deze manier opnieuw in zijn oorspronkelijke betekenis worden geplaatst.

De handelsnederzetting die hier ontstond was het gevolg van de stichting van de Sint-Baafsabdij en vooral de Sint-Pietersabdij. Deze laatste bezat schorrengebieden aan de Vlaamse en Zeeuwse kust waarop schapen werden geteeld waardoor wolhandel op gang kwam. Portus Ganda was een gebied, zeven hectare groot, aansluitend op de Schelde. Aan het kruispunt van de twee belangrijkste wegen verrees de Sint-Janskerk, de latere Sint-Baafskathedraal. Centraal lag hier het Geeraard de Duivelsteen dat wellicht nog ouder is dan het Gravensteen. Aan het huidige Bisdomplein lag de los- en laadkade van de portus, de Wijden Aarde (brede kade).

Portus Ganda in de 21e eeuw[bewerken]

Portus Ganda is momenteel (2010) de site rond de nieuwe stedelijke jachthaven van de Gent in België. Ze werd geopend in 2005. Deze stedenbouw is gelegen naast het gerenoveerde Stedelijk zwembad Van Eyck, dat bekendstaat als het oudste overdekte openbaar zwembad van Vlaanderen. De samenvloeiing op zich is volop in een restauratiefase met als sluitstuk de bouw van de Scaldissluis (zie Nederschelde). In 2008 werd de Ghent Student Regatta er georganiseerd, een publiekstrekker en primetime nieuws op de nationale televisiezenders.

Zie ook[bewerken]

Foto's[bewerken]

Externe link[bewerken]