Praag-Kunratice

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Praag-Kunratice
District van Praag Vlag van Praag
Wapen van Praag-Kunratice
Situering
Administratief district Praag 4
Coördinaten 50°0'47,7580"NB, 14°28'52,7992"OL
Algemeen
Oppervlakte 8,10 km²
Inwoners
(2006)
7.408
Politiek
Burgemeester (starosta) Lenka Alinčová
Overig
Website Praha-kunratice.cz
Foto's
Nieuwbouwwijk van Kunratice
Nieuwbouwwijk van Kunratice
Portaal  Portaalicoon   Tsjechië

Praag-Kunratice (Tsjechisch: Praha-Kunratice) is een gemeentelijk district van de Tsjechische hoofdstad Praag. Het district valt samen met de gelijknamige wijk Kunratice. Tot 1968 was Kunratice een zelfstandige gemeente, sindsdien is het onderdeel van het administratieve district Praag 4.

Praag-Kunratice grenst in het noorden aan de gemeentelijke districten Praag 4 en Praag 11, in het oosten aan Praag-Šeberov en in het westen aan Praag-Libuš. Ten zuiden van Kunratice ligt de gemeentegrens van Praag. Aan de andere zijde van de grens ligt de gemeente Vestec, onderdeel van de okres Praha-západ.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Te Kunratice bevindt zich de barokke Sint-Jacobskerk (Tsjechisch: Kostel svatého Jakuba Většího - kerk van de heilige Jacobus de Meerdere). Het kerkje werd tussen 1730 en 1736 gebouwd onder architect Jana Arnošta Václava Golče. Het is een centraalbouw met koepel. Het interieur is rijk gedecoreerd met fresco's en barokke hoofd- en zijaltaren met beeldhouwwerk.

In 1990 werd een bronzen buste van TGM, het werk van beeldhouwer Vincenzo Makovský uit 1935 (tweemaal verwijderd in 1940 en 1950) gerestaureerd op het centrale plein van president Masaryk.[1]

Sint-Jacobskerk
Zie de categorie Kunratice (Prague) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.