Prekeramisch Neolithicum C

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Prekeramisch Neolithicum C
Regio Levant
Periode Akeramisch Neolithicum
Datering 6200 - 5900 v.Chr.
Voorgaande cultuur PPN B
Volgende cultuur PN
Portaal  Portaalicoon   Archeologie

Het Prekeramisch Neolithicum C of PPNC (Pre Pottery Neolithic C) wordt soms (vooral in Israël) wel als een aparte periode gezien, terwijl anderen het zien als het laatste deel van het Prekeramisch Neolithicum B of PPNB. Pre-Pottery betekent dat er nog geen potten gebakken werden. De mensen hadden al in het PPNA vaste woonplaatsen en deden aan landbouw. In het PPNB en PPNC begon men geleidelijk aan steeds meer aan veeteelt te doen.

Datering en vindplaats[bewerken]

Opgravingen van de vindplaats van 'Ain Ghazal in Jordanië suggereren dat de PPNC periode duurde tussen 6200 and 5900 v. Chr.

Oorzaken en verspreiding[bewerken]

Juris Zarins heeft een "Omvattend Arabisch Nomadisch Herders Complex" voorgesteld dat zich zou hebben ontwikkeld vanaf de klimaatcrisis van 6200 v. Chr. (ook wel de 8k2 gebeurtenis genoemd, waarbij de temperatuur wereldwijd enkele graden daalde). Deze ontwikkeling was deels een gevolg van het steeds verder ontwikkelen van de veeteelt door de PPNB culturen. Verder suggereerde hij een samengaan met Harifian jager-verzamelaars in Zuid-Palestina. Er zouden banden geweest zijn met de culturen van Fayyum en de oostelijke woestijn van Egypte. Deze culturen verspreidden zich zuidwaarts langs de kusten van de Rode Zee en oostwaarts van Syrië tot aan Zuid-Irak.[1]

1rightarrow blue.svg Zie ook Prekeramisch Neolithicum A of PPNA
1rightarrow blue.svg Zie ook Prekeramisch Neolithicum B of PPNB

Overzichtstabel Neolithicum[bewerken]