Premier Automotive Group

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Van links naar rechts: Aston Martin DB7, -V12 Vanquish en -V8 Vantage.
Jaguar XJ uit 2006.
Land Rover Freelander uit 2002-2003.
Volvo S80 uit 2002.

De Premier Automotive Group (PAG) was een divisie van het Amerikaanse autoconcern Ford Motor Company. PAG omvatte Ford's Europese merken en in het begin ook Lincoln. Omdat de merken zo van elkaar verschilden kwam er van de verhoopte synergiën weinig terecht. Eind jaren 2000 werd de groep ontmanteld door de verkoop van alle merken, vanwege Ford's penibele financiële situatie in die periode.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In september 1999 combineerde Ford al haar Britse luxemerken en het Amerikaanse Lincoln in de Premier Automotive Group, die op 19 maart dat jaar werd opgericht. Later kwamen ook Volvo en Land Rover erbij. Hiermee wilde het concern de ontwikkeling en marketing van haar luxemerken efficiënter maken. In 2002 werd Lincoln weer uit PAG gehaald, volgend op Ford's strategie om haar lokale (Amerikaanse) automerken te scheiden van de buitenlandse (Europese). In 2006 werd de merknaam Rover gekocht van BMW, maar niet in gebruik genomen. Ford kocht de naam enkel om de naam Land Rover veiliger te stellen. Nadat Alan Mulally in 2006 CEO van Ford werd, zette hij de buitenlandse merken in de etalage. In 2007 werd Aston Martin als eerste verkocht aan een groep investeerders. In 2008 volgden Jaguar en Land Rover, die samen met een aantal ongebruikte merknamen aan het Indiase Tata werden verkocht. In 2010 werd Volvo als laatste verkocht aan het Chinese Geely.

Afdelingen[bewerken | brontekst bewerken]

PAG was gevestigd in Londen. Op het Zweedse Volvo na kwamen alle merken onder haar hoede dan ook uit het Verenigd Koninkrijk. PAG had ook een regionaal hoofdkantoor voor Noord-Amerika in Irvine (Californië). Die regio is de grootste afzetmarkt voor luxe-auto's ter wereld en de Amerikaanse PAG-afdeling verkocht enkel Aston Martin, Jaguar en Land Rover. Verder had PAG nog afdelingen in Azië en Zuid-Amerika.

Merken[bewerken | brontekst bewerken]

Managers[bewerken | brontekst bewerken]