Naar inhoud springen

Langoeren

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Presbytini)
Langoeren
Voor-Indische hoelman (Semnopithecus entellus)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Primates (Primaten)
Familie:Cercopithecidae (Apen van de Oude Wereld)
Onderfamilie:Colobinae (Slankapen)
Geslachtengroep
Presbytini
Gray, 1825
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

De langoeren (Presbytini) (van Hindi लंगूर (langur), letterlijk: "lange staart") zijn een geslachtengroep van de familie apen van de Oude Wereld (Cercopithecidae) uit het zuiden en zuidoosten van Azië.

Langoeren zijn tenger gebouwde apen die vaak een bont gekleurde vacht hebben. Ze zijn overdag actief en leven voornamelijk in de bomen. Langoeren leven in groepen van meerdere vrouwtjes en een of meer mannetjes. Het zijn planteneters, die zich voornamelijk voeden met bladeren, soms ook met vruchten of knoppen. Een gemeenschappelijk kenmerk is dat de maag, net als bij herkauwers, uit meerdere kamers bestaat, om het zwaar verteerbare plantenmateriaal te kunnen verwerken.

De langoeren worden in drie geslachten en rond de 49 soorten ingedeeld. Over het precieze aantal soorten geen consensus.

De langoeren behoren tot de onderfamilie slankapen (Colobinae) en de familie van de apen van de Oude Wereld (Cercopithecidae).

Langoeren worden voornamelijk onderverdeeld op grond van de anatomie van de schedel en tanden. Ook hebben de soorten elk hun eigen verspreidingsgebied.