Preventieadviseur

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een preventieadviseur is een wettelijk verplichte functie in een Belgische onderneming. De personen die deze functie bekleden staan de werkgever bij met de toepassing van de wettelijke en reglementaire bepalingen inzake het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk. Het Nederlandse equivalent is preventiemedewerker.

Wettelijk kader[bewerken | brontekst bewerken]

De Welzijnswet, die in 1996 invoege trad, voorziet de oprichting van de functie van preventieadviseur voor de Interne Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk maar ook voor de Externe Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk. In de ondernemingen van minder dan 20 werknemers mag de werkgever de functie van preventieadviseur uitoefenen. De arbeidsarts krijgt de titel van preventieadviseur-arbeidsarts.

Verplichte vorming[bewerken | brontekst bewerken]

Preventieadviseurs zijn verplicht om een aanvullende vorming te volgen indien zij belast worden met de leiding van een Interne of Externe Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk. Afhankelijk van het aantal werknemers en de risicograad van de onderneming dienen zij een aanvullende vorming niveau I (basismodule van 120 uur en een specialisatiemodule van 280 uur) ofwel een aanvullende vorming niveau II (basismodule van 120 uur en een specialisatiemodule van 90 uur) te volgen. Zij zijn tevens verplicht om jaarlijks bijscholing te volgen om op de hoogte te blijven van de wijzigingen van wetten en reglementen in verband met het welzijn.

Andere preventieadviseurs dienen elementaire ervaring en kennis te kunnen bewijzen.

Taken van de preventieadviseur[bewerken | brontekst bewerken]

De preventieadviseur heeft de volgende wettelijk bepaalde taken in verband met:

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]