Pride Walk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pride Walk in Den Haag; 2017.

Een Pride Walk is een feestelijke en demonstratieve optocht in Nederland in het kader van de Gay Pride, als variant op de Gay Pride Parade, waarbij aandacht wordt gevraagd voor de emancipatie van LGBT-ers en actie wordt gevoerd tegen discriminatie en vervolging en antihomoseksueel geweld zowel in het binnen- als het buitenland.

In Amsterdam vond de eerste Pride Walk plaats in het kader van de Amsterdam Gay Pride in 2012 van het Mercatorplein naar het Homomonument op de Westermarkt.

In 2014 liepen zo'n 1.500 mensen mee en werd een 25 meter lange regenboogvlag meegedragen die aan de Westertoren werd opgehangen.[1]

Tijdens de EuroPride in 2016 ging de Pride Walk van het Vondelpark naar de Dam en in 2017 van het Homomonument via de Rozengracht en Marnixstraat naar het Vondelpark, waar onder de naam 'Pride Park' allerhande optredens en activiteiten plaatsvonden.

In 2018 en 2019 werd voor de Pride Walk de route via de Raadhuisstraat, Rokin en Weteringschans gevolgd. In 2020 was er geen Pride Walk wegens de coronacrisis, in 2021 was het startpunt in het Martin Luther Kingpark en ging de route via de Rijnstraat, Utrechtsestraat en Rokin naar het Damrak.[2]

In Rotterdam werd de eerste Pride Walk gehouden in 2014 tijdens de Rotterdam Pride.