Prinsengrachtconcert

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Prinsengrachtconcert is een klassiek muziekconcert dat sinds 1981 jaarlijks in augustus gehouden wordt op de Prinsengracht in Amsterdam.

Het concert vindt in de open lucht plaats op een ponton voor Hotel Pulitzer. Het concert is gratis toegankelijk en de gracht ligt dan vol boten met publiek. Sinds 1984 zendt de AVRO het concert uit op televisie. Het Prinsengrachtconcert vindt plaats tijdens het Grachtenfestival maar wordt onafhankelijk daarvan georganiseerd en geproduceerd door de Stichting Prinsengrachtconcert. Het concert wordt traditioneel afgesloten met een versie van Aan de Amsterdamse grachten.

In 2020 werd het Prinsengrachtconcert vanwege de coronapandemie die dat jaar uitbrak, zonder publiek gegeven in de tuin van Hotel Pulitzer. Het werd bovendien gegeven door een andere artiest dan was gepland. Oorspronkelijk zou het concert gegeven worden door de Nederlandse violiste Janine Jansen, samen met cellist Mischa Maisky en pianist Denis Kozhukhin, maar zij konden door de coronamaatregelen niet naar Amsterdam komen. Ze werden daarom vervangen door het Van Baerle Trio met pianist Hannes Minnaar.

Op 10 februari 2012 vond voor het eerst een 'Prinsengrachtconcert op ijs' plaats.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]