Hotel Pulitzer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hotel Pulitzer

Hotel Pulitzer is een hotel in Amsterdam gelegen aan de Prinsengracht, de Keizersgracht en de Reestraat. Het hotel bestaat uit 25 historische grachtenpanden uit de 17e en 18e eeuw. De panden zijn samengevoegd tot één geheel. Het hotel is meer dan 44 jaar geleden door Peter Pulitzer gerealiseerd en geopend als franchise van de Howard Johnson hotelgroep.

Historie[bewerken]

In 1614, begonnen de commissarissen van de nieuwe fortificatie met de toewijzing van de kavels in het gebied gelegen tussen de Keizersgracht, de Prinsengracht en de Reestraat.

Een aantal grachtenpanden die in dit gebied gerealiseerd waren kwam in handen van de Technische Unie. De tuinloze huizen aan de Prinsengracht en magazijnen worden later als opslagfaciliteit van Technische Unie gebruikt.

In 1970 worden de panden ingericht als het Howard Johnson Hotel. In de negen panden aan de Prinsengracht (nummers 315-331), het tuinhuis van het Saxenburghuis en de twee huizen aan de Keizersgracht komen 176 kamers. De keuken en het restaurant van het hotel komen in de drie huizen aan de Reestraat. Op 1 juni 1970 wordt het Howard Johnson Hotel officieel geopend.

Na een aantal jaren wordt de franchise met de Howard Johnson Hotelgroep beeindigd en wordt het hotel vernoemd naar Herbert Pulitzer, de bedenker en eigenaar van het hotel en een achterkleinkind van Joseph Pulitzer.

Tegen het einde van 1975 breidt Hotel Pulitzer uit met twee grachtenpanden. Er komen twintig nieuwe hotelkamers en appartementen bij. Zes jaar later wordt een pand aan de Reestraat, eigendom van de Dienst Stadsherstel, eraan toegevoegd. Het hotel breidt later nog eens uit met acht panden aan de Keizersgracht. In de eerste helft van de jaren negentig verkoopt Herbert Pulitzer het hotel. Het hotel wordt uiteindelijk gekocht door een Italiaanse hotelketen genaamd Ciga. Tegen het einde van 1996 wordt Ciga overgenomen door ITT Sheraton. In 1997 verkoopt Sheraton een belang van 75 procent aan Hospitality Europe Holding BV., een bedrijf gespecialiseerd in de exploitatie van internationale hotels in Europa. Het management van Hotel Pulitzer is in handen van Starwood Hotels & Resorts Worldwide.

In 1997 vindt er een complete renovatie van het hotel plaats, dat tegenwoordig uit 25 panden bestaat.

Sinds 1981 vindt jaarlijks in augustus het Prinsengrachtconcert plaats op de ponton voor het hotel.

Externe links[bewerken]