Grachtenfestival

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Grachtenfestival

Het Grachtenfestival is een tiendaags-festival in Amsterdam. Verschillende locaties in de stad zijn decor van concerten - van klassieke muziek tot jazz naar muziek uit andere culturen. De eerste editie van het festival werd in 1998 georganiseerd, rondom het Prinsengrachtconcert en duurde vier dagen. Het festival is in de loop der jaren uitgegroeid tot een tiendaags festival, met meer dan 250 concerten op 90 verschillende locaties, in het centrum van Amsterdam met uitlopers naar Noord, het IJ en - vanaf 2011- naar de Zuidas. In 2019 trok het Grachtenfestival bijna 50.000 bezoekers.

Algemeen[bewerken | brontekst bewerken]

Het Grachtenfestival heeft zich ontwikkeld tot een van de belangrijkste podia voor jong talent op het gebied van klassieke muziek en jazz muziek. Jong talent krijgt de kans zich op een passend podium te presenteren: in een Huis-, Tuin- of Dakterrasconcert, een Monumentenconcert, in een concertzaal of op een openluchtpodium. Musici treden vaak een aantal jaar achter elkaar op tijdens het Grachtenfestival, en kunnen hun eigen stijl verder ontwikkelen.

Junior Grachtenfestival[bewerken | brontekst bewerken]

Naast concerten voor het algemene publiek, zijn er ook concerten voor de jeugd (van baby’s en peuters tot tieners). Voor de allerkleinsten zijn er de baby-, peuter- en dreumesconcerten. Voor de wat oudere kinderen zijn er workshops of speciale kindervoorstellingen.

Locaties[bewerken | brontekst bewerken]

Het karakter van het Grachtenfestival uit zich onder meer in de keuze van de locaties. Veel concerten vinden plaats op ongebruikelijke locaties of een bijzondere setting: liften, stijlkamers van grachtenpanden, kerken, dakterrassen, industrieel erfgoed, cruiseschepen, hotelsuites, metrotunnels of musea en de Zuidas.

Prijzen[bewerken | brontekst bewerken]

GrachtenfestivalPrijs[bewerken | brontekst bewerken]

Voor de GrachtenfestivalPrijs nomineert een deskundige jury, bestaande uit Nederlandse klassiekemuziekjournalisten, musici en ensembles die uitblinken in hun vakgebied. Een nominatie is voor de musici al een belangrijke stimulans voor hun loopbaan en daarmee een prijs op zich. De jury volgt de genomineerden een seizoen lang en kent vervolgens de prijs toe aan de meest in het oor springende musicus of ensemble. De winnaar van de GrachtenfestivalPrijs wordt Artist in Residence tijdens het daaropvolgende Grachtenfestival. Hij of zij krijgt daarmee carte blanche bij het samenstellen van een veelzijdig en uitdagend programma.

Grachtenfestival Conservatorium Concours[bewerken | brontekst bewerken]

Naast het festival wordt een concours voor conservatoriumstudenten georganiseerd. Alle conservatoria uit Nederland vaardigen jaarlijks de twee beste studenten af voor de landelijke voorronde en een vakkundige jury kiest hieruit de finalisten. Tijdens de finale wordt er gestreden om de Vakjury- en de Publieksprijs, beide prijzen staan voor een optreden tijdens het Grachtenfestival. In 2013 waren er voor het eerst twee winnaars: Nicolas van Poucke, pianist van het Conservatorium van Amsterdam en het slagwerktrio Davai Perkusion van het Koninklijk Conservatorium (Den Haag). Van Poucke won ook de Publieksprijs.

Grachtenfestival Jazz Competition[bewerken | brontekst bewerken]

Vanaf 2021 wordt er, naast een concours voor klassieke muziek, ook een eigen jazz competitie georganiseerd: Grachtenfestival Jazz Competition (GJC). In de landelijke voorronde worden 6 finalisten geselecteerd. In de finale nemen deze zes ensembles van diverse conservatoria in Nederland het tegen elkaar op om de Vakjuryprijs, de Denise Jannah Award en de Beste Solist. Al deze prijzen staan voor een optreden tijdens het Grachtenfestival.

Overzicht[bewerken | brontekst bewerken]

Het Grachtenfestival hanteert jaarlijks een thema, dat door musici wordt vertaald naar hun programmering en door de organisaties naar de locaties die worden gebruikt.

Editie Datum Thema Winnaar
GrachtenfestivalPrijs
Instrument Winnaar
GCC-vakjuryprijs
Instrument Conservatorium Winnaar

GJC-Vakjuryprijs

Instrument Winnaar

Denise Jannah Award

Instrument Beste Solist Instrument
26 11 t/m 20 aug. 2023 De toon verandert,

de muziek blijft

Duo Greci-Bruno viool en cello Conservatorium van Amsterdam Marco Ullstein Quintet basgitaar, gitaar, drums, vibrafoon en saxofoon Yannic Forster Trio contrabas, drums en piano Tallulah Rose Zang en tenorsaxofoon
25 12 t/m 21 aug. 2022 25-jarig jubileum Nikola Meeuwsen Piano (instrument) Kāna Trio Percussie Codarts Rotterdam Martí Mitjavila Trio klarinet, contrabas en drums NAUSYQA altsax, trompet, piano,

gitaar, basgitaar en drums

24 13 t/m 22 aug. 2021 Luister! Muziek als protest Alexander Warenberg cello Dianto Reed Quintet hobo, klarinet, basklarinet,

saxofoon en fagot

Conservatorium van Amsterdam Ben Fitzpatrick Quintet elektrische gitaar, elektrische bas,

drums, trompet en saxofoon

Ben Fitzpatrick Quintet elektrische gitaar, elektrische bas,

drums, trompet en saxofoon

23 7 t/m 16 aug. 2020 Wonder Shin Sihan viool Duo Zeffiretti sopranista en klavecimbel Conservatorium van Amsterdam
22 9 t/m 18 aug. 2019 Schatten van Vrouwen Emmy Storms viool xSight@ Percussion Duo percussie Codarts Rotterdam
21 10 t/m 20 aug. 2018 Dichter bij de muziek Raoul Steffani bariton Matthijs Leffers tuba Prins Claus Conservatorium
20 11 t/m 21 aug. 2017 In stijl Ella van Poucke cello Kristina Vårlid gitaar Prins Claus Conservatorium
19 12 t/m 21 aug. 2016 Overbruggen Sophiko Simsive piano Raoul Steffani bariton Fontys Hogeschool voor de Kunsten
18 14 t/m 23 aug. 2015 Expeditie Mathieu van Bellen viool Daahoud Salim Alvarez piano Conservatorium van Amsterdam
17 15 t/m 24 aug. 2014 Ondersteboven Rosanne van Sandwijk mezzosopraan Vincent van Amsterdam accordeon Fontys Hogeschool voor de Kunsten
16 16 t/m 25 aug. 2013 Op reis Remy van Kesteren harp Nicolas van Poucke
Davai Perkusion
piano
slagwerk
Conservatorium van Amsterdam
Koninklijk Conservatorium (Den Haag)
15 10 t/m 19 aug. 2012 Liefde duo Sax & Six saxofoon en slagwerk Lidy Blijdorp cello Conservatorium van Amsterdam
14 12 t/m 21 aug. 2011 Dans Karin Strobos mezzosopraan Blake Weston klarinet Conservatorium van Amsterdam
13 14 t/m 22 aug. 2010 Onderstroom Judith van Wanroij sopraan
12 15 t/m 23 aug. 2009 Gloed duo Bosgraaf en Elias blokfluit en gitaar Anne Veinberg piano Conservatorium van Amsterdam
11 16 t/m 24 aug. 2008 Lisa Jacobs viool Pia Greiner cello Prins Claus Conservatorium
10 11 t/m 19 aug. 2007 Vlucht Ties Mellema saxofoon Dimitar Dimitrov piano Prins Claus Conservatorium
9 12 t/m 20 aug. 2006 Licht Mirjam Overlach harp Conservatorium van Amsterdam
8 17 t/m 21 aug. 2005 Stil Viktoriya Yermolyeva piano Rotterdams Conservatorium
7 18 t/m 22 aug. 2004 Blauw bloed Frederieke Saeijs viool Koninklijk Conservatorium (Den Haag)
6 20 t/m 24 aug. 2003 Meester, leerling Niels Meliefste slagwerk Koninklijk Conservatorium (Den Haag)
5 14 t/m 18 aug. 2002
4 15 t/m 19 aug. 2001
3 16 t/m 20 aug. 2000 Water
2 19 t/m 22 aug. 1999
1 20 t/m 23 aug. 1998

Doorstart[bewerken | brontekst bewerken]

In 2009 kondigde hoofdsponsor Schiphol aan vanaf 2010 het festival niet langer te financieren. Het toenmalige bestuur besloot daarop het festival op te heffen. De andere hoofdsponsor, ING Bank, was al in 2009 weggevallen. Daardoor meende het bestuur dat er onvoldoende middelen waren om in 2010 een volwaardig festival te organiseren. Daarop zette een groep vooraanstaande personen uit de Amsterdamse culturele sector alles op alles voor behoud van het Grachtenfestival. In april 2010 werd bekend dat het Grachtenfestival dat jaar doorgang kon vinden, onder meer door een eenmalige donatie van SNS REAAL Fonds.

Het Prinsengrachtconcert[bewerken | brontekst bewerken]

Het Prinsengrachtconcert vindt wel plaats tijdens het Grachtenfestival, maar wordt georganiseerd door de Stichting Prinsengrachtconcert en geproduceerd en live uitgezonden door de AVROTROS. Het Grachtenfestival wordt afgesloten op zondagmiddag met een concert op het ponton voor Festivalcentrum Het Compagnietheater.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]