Chinese lepelsteur

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Psephurus gladius)
Naar navigatie springen Jump to search
Chinese lepelsteur
IUCN-status: Kritiek[1] (2010)
Psephurus gladius.png
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Actinopterygii (Straalvinnigen)
Orde:Acipenseriformes (Steurachtigen)
Familie:Polyodontidae (Lepelsteuren)
Geslacht:Psephurus
Günther, 1873
Soort
Psephurus gladius
(Martens, 1862)
Originele combinatie
Polyodon gladius
Afbeeldingen Chinese lepelsteur op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Chinese lepelsteur op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vissen

De Psephurus gladius, of Chinese lepelsteur, is een straalvinnige vis uit de familie van de lepelsteuren (Polyodontidae), orde steurachtigen (Acipenseriformes), die voorkomt in de binnenwateren van Azië. De vis wordt ook wel de reuzenpanda van de rivieren genoemd omdat hij zo zeldzaam is. De soort is officieel beschermd.

Beschrijving[bewerken]

De Psephurus gladius kan een maximale lengte bereiken van 7 meter. Het lichaam van de vis heeft een langgerekte vorm. De ogen zijn symmetrisch en normaal van vorm. De mond zit aan de onderkant van de kop.

Leefwijze[bewerken]

De Psephurus gladius is een zoetwatervis die voorkomt in een subtropisch klimaat. De soort is voornamelijk te vinden in rivieren.

Het dieet van de vis bestaat hoofdzakelijk uit dierlijk voedsel. Hij eet macrofauna en jaagt op andere vis (het is een roofvis).

Psephurus gladius is voor de visserij van aanzienlijk commercieel belang. De soort wordt volgens de Rode Lijst van de IUCN sterk met uitsterven bedreigd. Vermoed wordt dat de vis reeds is uitgestorven. Het laatst aangetroffen exemplaar werd gedood door de illegale visserij op 8 januari 2007 in Jiayu County aan de Yangtze rivier.