PulseAudio

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
PulseAudio
Screenshot van padevchooser
Screenshot van padevchooser
Ontwikkelaar Lennart Poettering, Pierre Ossman, Shahms E. King, Tanu Kaskinen en Colin Guthrie
Recentste versie 8.0 
(22 januari 2016)
Status Actief
Besturingssysteem Windows, Linux, FreeBSD, OpenBSD, NetBSD en Solaris[1]
Geschreven in C[2]
Categorie Geluidsserver
Licentie LGPL 2.1
Website Projectpagina
Portaal  Portaalicoon   Informatica
Vrije software

PulseAudio (voorheen Polypaudio[3]) is computerprogramma voor geluidsweergave. Het is een genetwerkte multiplatform-geluidsserver, meestal gebruikt door Linux-gebaseerde en BSD-gebaseerde besturingssystemen. Het kan gebruikt worden als een verbeterde drop-in (ontworpen voor gemakkelijke plaatsing en direct te gebruiken) vervanging voor de Enlightened Sound Daemon (ESD).

PulseAudio werkt onder Windows en POSIX-compatibele platformen waaronder Linux en FreeBSD. PulseAudio is vrije software en opensourcesoftware en wordt uitgegeven onder de LGPL 2.1. PulseAudio wordt onder meer gebruikt in Ubuntu en OpenSUSE[4] als vervanging voor ALSA. Omdat niet alle programma's compatibel zijn met PulseAudio kan ALSA echter niet zomaar worden verwijderd.

Versiegeschiedenis[bewerken]

Versie 3.0 verscheen op 17 december 2012. Versie 4.0 werd uitgebracht op 3 juni 2013. Deze versie bevatte onder meer verbeterde bluetooth-ondersteuning.[5] Versie 5, uitgebracht op 3 maart 2014, bracht BlueZ 5-ondersteuning voor AD2P. Om VoIP-bluetooth-headsets te ondersteunen is er nog steeds BlueZ 4-ondersteuning aanwezig.[6]

Alternatieven[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]