Pyranometer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Pyranometer, waar duidelijk de volgende onderdelen te zien zijn: glazen dome, metalen behuizing, zwarte sensor en stralingsscherm. Afmetingen: diameter van het dome is 40 mm. Op de foto is model SR11 te zien.

Een pyranometer is een soort van actinometer die gebruikt wordt om zonnestraling op een oppervlak te meten en is ontworpen om de dichtheid van de zonnestraling te meten (in Watt per vierkante meter) over een boog van 180 graden. De naam pyranometer komt van het Griekse, "pyr" wat "vuur" en "ano" wat "hemel" betekent.

Een typische pyranometer heeft geen stroom nodig om te kunnen werken.

Hoe zit een pyranometer in elkaar?[bewerken]

Om de juiste richtings- en spectrale eigenschappen te krijgen bestaat een pyranometer onder andere uit de volgende onderdelen:

  • Een thermozuil sensor met een zwarte coating. Deze sensor absorbeert alle zonnestraling, heeft een spectrum van 300 tot 50.000 nanometer en heeft een bijna perfecte cosinus respons.
  • Een glazen dome. Dit dome beperkt de spectrale respons tot 300-2800 nanometer (verwijdert dus alles boven de 2800 nm), terwijl het invallende licht wel uit 180 graden kan blijven komen. Daarnaast beschermt de dome de thermopile sensor tegen convectie.

De zwarte coating op de thermozuil sensor absorbeert de zonnestraling. Deze straling wordt omgezet in warmte. De warmte gaat via de sensor naar de behuizing van de pyranometer. De thermozuil sensor genereert een uitgangsspanning die proportioneel is met de zonnestraling.