Qigong

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.
Qigong
Qigong
Naam (taalvarianten)
Traditioneel 氣功
Vereenvoudigd 气功
Hanyu pinyin qìgōng
Wade-Giles Chi Kung
Jyutping (Standaardkantonees) hei3 gung1
Standaardkantonees IPA: [hei kʊŋ]
Yale (Standaardkantonees) hei3 gung1
Dapenghua IPA: [hei kʊŋ]
Hongkong-Hakka hi5 gung1
Meixianhua hi5 gung1
Taiwan-Hakka hi5 gung1

Qigong (uitspraak: tsjie ghong) is een onderdeel van de Chinese leer, die men zich aanleert, om de lichamelijke en geestelijke gezondheid te behouden en te verbeteren.

Qigong-oefeningen zijn meestal opzichzelfstaande oefeningen waarbij men de lichaamsdelen volgens een voorgeschreven patroon beweegt, en deze bewegingen enige malen herhaalt, alvorens men naar een volgende beweging overstapt. Een Qigong-oefening kan ook statisch zijn, waarbij een staande of zittende houding langere tijd wordt aangehouden. Verder wordt de nadruk gelegd op ademhalingsoefeningen.

Het herhaaldelijk bewegen en correct ademhalen wordt geacht de stroming van Qi (levensenergie) in het lichaam positief te beïnvloeden. Elk lichaamsdeel (met de nadruk op interne organen) wordt geacht een zekere mate van Qi te hebben. De Qi in alle lichaamsdelen is, als ze gezond zijn, in balans. Door het uitvoeren van de Qigong-oefeningen poogt men deze balans te onderhouden of te herstellen.

Aikman schreef dat in tegenstelling tot het Westen, waar velen van mening zijn dat qigong een subjectief, New Age-achtig concept is dat niet wetenschappelijk geverifieerd kan worden, een groot deel van China's wetenschappelijk establishment het bestaan van Qi heeft erkend. Gecontroleerde experimenten van de Chinese Academy of Sciences in de late jaren 70 en begin jaren 80 concludeerden dat Qi, wanneer uitgezonden door een Qigong-expert, "resulteert in feitelijk meetbare infrarood elektromagnetische golven en chemische veranderingen veroorzaakt in stilstaand water door mentale concentratie."[bron?]

Reproduceerbare heilzame effecten van Qigong aangaande hartslag en immuunsysteem werden opgetekend. (Lee 2005)

Literatuur-referenties[bewerken]

  • Lee MS, Rim YH, Jeong DM, Kim MK, Joo MC, Shin SH (2005) Nonlinear analysis of heart rate variability during Qi therapy (external Qigong) - Am J Chin Med. 2005;33(4):579-88
  • Lee MS, Kim MK, Ryu H (2005) Qi-training (qigong) enhanced immune functions: what is the underlying mechanism? Int J Neurosci. 2005 Aug;115(8):1099-104.
  • Aikman David, American Spectator, March 2000, Vol. 33, Issue 2

Externe link[bewerken]