Naar inhoud springen

Quantore B.V.

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Vuilnisbak
Dit artikel komt mogelijk voor verwijdering in aanmerking.
Het overleg hierover wordt gevoerd op deze discussiepagina. Iedereen is welkom daaraan bij te dragen.
Zie voor meer informatie: Waarom staat mijn artikel op de beoordelingslijst. Voel je vrij het artikel te bewerken.
Haal de pagina echter niet leeg en verwijder deze boodschap niet voordat de discussie gesloten is.
Quantore B.V.
Rechtsvorm besloten vennootschap
Oprichting 1920
Oprichter(s) L.J.M. Stumpel
Land Vlag van Nederland Nederland
Hoofdkantoor Beuningen
Werknemers 200 (2024)
Producten kantoorartikelen
Industrie handelsindustrie
Website quantore.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

Quantore B.V. is een Nederlandse coöperatie die zich richt op de inkoop en distributie van kantoorartikelen. De coöperatie, opgericht in 1920, heeft bijna 400 aangesloten kantoorvakhandelaren uit Nederland en België. Het hoofdkantoor van Quantore is gevestigd in Beuningen, Gelderland, en er werken in 2024 ongeveer 200 mensen.

Het logistiek centrum van Quantore is ingericht op zowel de aanlevering van winkels en magazijnen van leden als op fijndistributie. Dit houdt in dat Quantore vanuit het centrale magazijn rechtstreeks aan eindgebruikers levert, uit naam van haar leden.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het bedrijf komt voort uit de inkooporganisaties Veneka, Kwinto, CIB en RIC.

1919 - 1945[bewerken | brontekst bewerken]

In 1919 werd de vereniging Kwinto (Kwaliteit Wint Overal) opgericht door H. Stumpel uit Breda. [1]
In 1920 verenigden een aantal andere kantoorboekhandelaren zich in Veneka (Vereenigde Nederlandsche Kantoorboekhandel) met als doel een sterk inkoopcollectief te vormen. Al in het eerste jaar sloten meerdere kantoorboekhandelbedrijven uit onder meer Haarlem, Breda, Den Bosch, Rotterdam en Vlissingen zich aan bij deze de vereniging en werden kantoorbenodigdheden onder de gedeponeerde merknaam Veneka verkocht. [2][3][4]

In de jaren 30 van de twintigste eeuw maakten de beide organisaties onderlinge afspraken over hun afzetgebied en uitbreiding van het assortiment om andere concurrenten voor te zijn , waaronder de coöperatie Neco dat in 1933 werd opgericht.

1945 - 1970[bewerken | brontekst bewerken]

In 1951 ontstond het Centraal Inkoop Bureau voor de kantoorboekhandel (CIB), gericht op de kleinere kantoorboekhandel. In de jaren 50 zagen Veneka en Kwinto hun winst en omzet dalen, waardoor de verenigingen het belang van samenwerken inzagen. Vanaf 1963 konden Kwinto-leden artikelen inkopen uit het Veneka-magazijn tegen speciale prijzen. Naast de grote inkoopverenigingen ontstonden in de jaren 60 Consorpa bvba en RIC, die later opgingen in één van de grotere partijen.

1970 - 1995[bewerken | brontekst bewerken]

In 1972 fuseerden Veneka en Kwinto om meer inkoopkracht en dominantie in de markt te verkrijgen. In 1991 fuseerden Veneka en RIC, en nam Veneka een nieuw kantoorpand en magazijn in Beuningen in gebruik.

1995 - 2020[bewerken | brontekst bewerken]

In 1999 besloten nagenoeg alle leden van Neco, na een forse daling van het ledenbestand, om lid te worden van Veneka. Neco werd opgeheven. In 2001 fuseerden, na goedkeuring van de Nederlandse mededingingsautoriteit, Veneka (met op dat moment 180 aangesloten bedrijven) en het CIB (met op dat moment 357 bedrijven). De nieuwe bedrijfsnaam werd CIB/ Veneka Holding BV. [5] Een jaar later werd de naam veranderd in Quantore, een combinatie van de woorden quality, quantity en store. [6]
Op 20 november 2020 ontving Quantore het predicaat Koninklijk,[7] waardoor het bedrijf de titel 'Koninklijk' aan haar naam mag toevoegen en de Koninklijke kroon in het logo mag opnemen.