Queensboro Bridge

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Queensboro Bridge
Queensboro Bridge gezien vanaf Roosevelt Island richting Queens
Queensboro Bridge gezien vanaf Roosevelt Island richting Queens
Algemene gegevens
Locatie New York City
Coördinaten 40° 45′ NB, 73° 57′ WL
Overspant East River
Lengte totaal inclusief toerit: 2270 m
Bouw
Bouwjaar 1903
Ingebruikname 1909
Gebruik
Weg 59th Street
Architectuur
Type cantileverbrug
Bijzonderheden bestaat uit 2 lagen
Queensboro Bridge (New York (stad))
Queensboro Bridge
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

De Queensboro Bridge is een cantileverbrug (waarbij er ook in het midden steunpilaren staan) over de East River in New York City. Het verbindt Long Island City, Queens met Manhattan, en komt daarbij over Roosevelt Island. De brug wordt ook vaak de 59th Street Bridge genoemd door New Yorkers, omdat je via 59th Street Manhattan verlaat.

In 1903 kwam er een succesvol plan op tafel om een brug te bouwen en de bouw begon kort daarna. De brug werd echter pas in 1909 voltooid, omdat er vertragingen waren zoals het instorten van een onvoltooide span en onrust onder de werklieden. Op 30 maart 1909 werd de brug voor het publiek geopend. De kosten voor de brug bedroegen $18 miljoen, de bouw heeft 50 mensen het leven gekost.

Ten tijde van de bouw was de Queensboro Bridge de langste cantileverbrug ter wereld. De afmetingen zijn:

  • Spanlengte Manhattan naar Roosevelt Island: 360 m
  • Spanlengte Roosevelt Island: 192 m
  • Spanlengte Roosevelt Island naar Queens: 300 m
  • Sidespanlengtes: 143 en 140 m
  • Totale lengte tussen verankeringen: 1135 m
  • Totale lengte inclusief toerit: 2270 m

De brug bestaat uit twee lagen. Vroeger bestond de bovenste laag uit twee autorijbanen en twee luchtspoorwegen. De onderste laag bestond uit vier autorijbanen en twee trambanen. De spoorwegen en de trambanen werden verwijderd in de jaren 1940 en 1950, en de paar decennia daarna zou de brug elf autorijbanen krijgen. Na jaren verwaarlozing en corrosie wordt de brug sinds 1987 gerenoveerd, de renovatie is nu nog bezig en heeft al meer dan $300 miljoen gekost.

Vandaag de dag bestaat de bovenste laag uit vier autorijbanen en biedt een uitstekend zicht op de cantilevers van de brug en de skyline van New York. De onderste laag bestaat uit zes banen, de binnenste vier zijn autorijbanen en de buitenste twee zijn of ook autorijbanen of voor voetgangers en fietsers.