Quod scripsi, scripsi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pontius Pilatus had INRI laten schrijven en bleef erbij.

Quod scripsi, scripsi is Latijn en betekent: Wat ik geschreven heb, heb ik geschreven. De spreuk is letterlijk genomen een tautologie, maar wordt gebezigd om aan te geven dat het eenmaal genomen besluit niet zal worden herroepen. De alternatieve vormen Quod dixi, dixi ("Wat ik gezegd heb, heb ik gezegd") en Quod scripsi, scriptum est ("Wat ik geschreven heb, dat staat geschreven") betekenen ongeveer hetzelfde.

Oorsprong[bewerken]

Het zijn woorden uit Johannes 19:22[1][2] Pontius Pilatus liet op het kruis een bord aanbrengen met "Jezus van Nazareth, koning der Joden" en de joodse hogepriester Annas stelde voor dat te veranderen in "Hij heeft gezegd dat hij koning der Joden is". Het antwoord van Pilatus was even kort als onverbiddelijk: "Wat ik geschreven heb, heb ik geschreven." Als Pilatus werkelijk deze woorden heeft gesproken, heeft hij dat waarschijnlijk in het Grieks gedaan: "ὃ γέγραφα, γέγραφα".

Pilatus had dat bord zo laten aanbrengen, en voelde zich niet geroepen om daarover verantwoording af te leggen aan een joodse priester. Volgens sommige uitleggers gaf Pilatus hiermee aan dat hij werkelijk geloofde in het koningschap van Jezus. Dat wordt bevestigd door het feit dat hij Jezus als onschuldig beschouwde en met tegenzin toegaf aan het verlangen van het volk om Jezus te kruisigen.

Zie ook[bewerken]