Rätische Alpen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Rätische Alpen
Hoogste punt Piz Bernina (4049 m)
Locatie Italië, Oostenrijk, Zwitserland
Coördinaten 46° 48′ NB, 10° 0′ OL
Onderdeel van Oostelijke Alpen
Rätische Alpen (Alpen)
Rätische Alpen
Foto's
Bernina gezien vanaf Piz Languard
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen
Piz Roseg

De Rätische Alpen (Italiaans: Alpi Retiche) is het deel van de Alpen dat zich uitstrekt van de Splügenpas in het westen tot de Ofenpas in het zuidoosten en de Brennerpas in het oosten. In het noorden wordt het gebied begrensd door de Oostenrijkse bergdalen Paznauntal en Montafon, in het zuiden door het Italiaanse Valtellina. Tot de groep behoren de subgroepen Silvretta, Albula-Alpen, Berninamassief en Rätikon. Ten westen van de Rätische Alpen liggen de Lepontische Alpen; ten oosten onder meer de Zillertaler Alpen.

De Rätische Alpen vormen binnen de Oostelijke Alpen het meest westelijke deel van de Centrale Alpen. Ze maken deel uit van de hoofdkam van de Alpen met de stroomgebieden van de Rijn en de Donau in het noorden en die van de Italiaanse rivieren in het zuiden. De Reschenpas vormt de laagste Alpenovergang in de Rhätische Alpen, de Brennerpas buiten beschouwing gelaten.

De hoogste berg van de Rätische Alpen is de 4049 meter hoge Piz Bernina, die iets ten noorden van de Zwitsers-Italiaanse grens ligt. De belangrijkste bergdalen in het gebied zijn het Engadin, Survelva en Albuladal. In het oostelijke deel ligt het Zwitsers Nationaal Park.

Bergtoppen[bewerken | brontekst bewerken]

De belangrijkste bergtoppen van de Rätische Alpen:

Naam Hoogte
Bernina 4049 m
Piz Roseg 3937
Piz Palù 3905
Monte Disgrazia 3678
Piz Linard 3414
Piz Kesch 3418
Piz Buin 3312
Piz Badile 3308