Montafon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De Montafon bij Schruns

Montafon is een 39 kilometer lang dal in Oostenrijk. De rivier de Ill stroomt door het dal. Het dal gaat door Vorarlberg, begint bij de stad Bludenz en loopt tot aan de Silvretta. Ook de Verwallgroep en de Rätikon grenzen aan het dal. De hoogste berg in de omgeving is de Piz Buin met 3312 meter.

In het totale dal woonden in 2004 16.530 mensen, verdeeld over dertien dorpen, waarvan Schruns het belangrijkste is. Toerisme is de belangrijkste inkomstenbron voor de inwoners van Montafon: in het dal staan 62 skiliften.

Geografie[bewerken]

Dorpen in Montafon[bewerken]

Er liggen dertien dorpen in het dal. Van noord, bij Bludenz, naar zuid, bij de Silvretta, zijn dat:

Cultuur[bewerken]

Alpine Transhumance[bewerken]

De Alpine cultuur kent een rijke cultuurhistorie. Eeuwenoude tradities als Jodelen, Schwingen en de Alpenhoorn, spelen nog steeds een belangrijke rol. Alpine Transhumance draagt voor een groot deel bij aan deze tradities.

Gauertaler Alpkultur[bewerken]

Het LEADER-progamma Gauertaler Alpenkultur[1] is opgericht om de gasten en de lokale bevolking te informeren over de Gauertal vallei en haar culturele landschap. Hoe dit culturele landschap ontstaan is en langzaam verloren gaat. Een ander doel van het project is om wandelroutes op een zodanige wijze te sturen, dat de gevoelige Alpgebieden niet langer worden beïnvloed door stromen van de bezoekers.

De themaroute Gauertaler AlpkulTour, door het cultuurlandschap van het Montafon in het Rätikon-gebergte, is een populaire wandelroute onder bezoekers. Op de route zijn o.a. elf sculpturen van de lokale kunstenaar Roland Haas te vinden. De opvallende houtsculpturen verbinden de eeuwenoude cultuur van het dal met het heden. De sculpturen zijn elk gewijd aan een ander gebied van het culturele landschap. [2]

Toerisme[bewerken]

Toerisme speelt een belangrijke rol. Het Montafon is beroemd om te skiën, wandelen en mountainbiken. De hoofdweg, de Silvretta Hochalpenstraße (Duits: Hochalpenstraße) geeft toegang tot afgelegen skigebieden die zich bevinden op zeeniveau tussen de 650 en 1430m. De bouw van de Montafon Railway in 1905 heeft ook geholpen voor het realiseeren van ongeveer 2 miljoen overnachtingen in de regio elk jaar.[3]

Referenties[bewerken]

  1. Vorarlberg, Kunstforum Montafon. AlpkulTour Kunstforum Montafon Vorarlberg Österreich
  2. Betriebsges.m.b.H., Illwerke Seilbahn. Gauertaler AlpkulTour - on the culture trail
  3. State of Vorarlberg - Tourismus facts and figures