RAF Geilenkirchen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
RAF Geilenkirchen
IATA: GKE ICAO: ETNG
Algemene informatie
Opgericht 1953
Type Militair
Plaats Teveren, Geilenkirchen, Vlag van Duitsland Duitsland
Hoogte 90 m
Coördinaten 50° 58′ NB, 6° 3′ OL
Locatie in Duitsland
RAF Geilenkirchen
RAF Geilenkirchen
Startbanen
   Baan      Lengte   Materiaal
09/27 3.051 m Beton
Lijst van luchthavens
Portaal  Portaalicoon   Luchtvaart

RAF Geilenkirchen was een door de Britse bezettingsmacht na de Tweede Wereldoorlog gebouwde vliegbasis voor de Royal Air Force (RAF) nabij het plaatsje Teveren (gemeente Geilenkirchen) in het westen van Duitsland, vlak over de Nederlandse grens. Het was een van de 4 RAF-steunpunten die vanaf begin jaren 50 van de vorige eeuw in deze regio werden gebruikt. De andere steunpunten waren:

Geschiedenis[bewerken]

Gloster Meteor FR10
Canberra B2 strike aircraft
Hawker Hunter F4
Pershing 1 raket
Boeing E-3 AWACS-vliegtuig

RAF Geilenkirchen werd in mei 1953 operationeel verklaard en bleef dit tot januari 1968. De basis huisvestte in deze periode de volgende eenheden.

  • 5 squadrons van 1962-1965 met de Gloster Javelin FAW9 in onderscheppings rol
  • 11 squadrons van 1959-1965 met de Gloster Meteor NF11 in luchtverdedigings rol en later met de Gloster Javelin FAW5 en FAW9 in onderscheppings rol
  • 96 squadrons van 1958-1959 met de Gloster Javelin FAW4 in onderscheppings rol
  • 256 squadrons 1958-1959 met de Gloster Meteor NF11 in luchtverdedigings rol

Luftwaffe[bewerken]

In maart 1968 droeg de RAF de basis vervolgens over aan de Duitse Luftwaffe, die het vliegveld als basis voor Flugkörpergeschwader 2 (FKG2) wilde gebruiken. FKG2 was een van de nieuwe mobiele tactische grond-grond raketeenheden die waren uitgerust met het Pershing raketsysteem.

De mobiele Pershing 1-raketten werden van W50 atoomkoppen voorzien die waren opgeslagen in een zwaar bewaakt Sonderwaffenlager op de basis Geilenkirchen. De bewaking en verantwoordelijkheid hiervoor berustte bij het 85 US Army Field Artillery Detachment dat eveneens op Geilenkirchen was ondergebracht ter ondersteuning van FKG2.

De locatie van de afvuurstelling bevond zich in Arsbeck, een plaats vlak bij het voormalige RAF Wildenrath.

NATO Early Warning Force[bewerken]

In 1980 werd de basis aangewezen als de thuisbasis voor de NATO Early Warning Force (NAEWF). Deze multinationale eenheid zou worden uitgerust met de 18 pas aangekochte Boeing E-3 AWACS-vliegtuigen.

De verbouwing startte meteen en in 1981 werd Luftwaffe FKG2 om ruimte te maken dan ook verplaatst naar het nabijgelegen Niederheid. De speciale wapenopslag en 85 US Army Field Artillery Det. bleven echter op de basis achter tot de sluiting van de opslag en de opheffing van deze eenheid in 1991.

De basis kreeg de status van internationaal NAVO-hoofdkwartier en de vliegoperaties vingen aan in februari 1982 toen de eerste E-3A werd geleverd. De basis werd toen omgedoopt in NATO Airbase Geilenkirchen en bereikte de volledige operationele status in 1988.

Momenteel bevat de basis 5 Wings; de Operations Wing, Training Wing, IT Wing, Logisics Wing en Base Support Wing. Deze ondersteunen 3 operationele squadrons en 1 training squadron waarin 17 E-3A en de 3 TCA vliegtuigen van de NAEWF zijn ingedeeld.

Externe links[bewerken]