RC Charleroi-Couillet-Fleurus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
RC Charleroi-Couillet-Fleurus
Naam Racing Club Charleroi-Couillet-Fleurus
Stamnummer 94
Opgericht 1919
2009 (officieuze fusie)
Plaats Charleroi, Couillet, Fleurus
Stadion Neuvillestadion
Thuis
Uit
Portaal  Portaalicoon   Voetbal

RC Charleroi-Couillet-Fleurus is een Belgische voetbalclub uit de regio van Charleroi. De club is aangesloten bij de KBVB met stamnummer 94 en heeft blauw en wit als clubkleuren.

De club kende een bewogen geschiedenis tussen 2009 en 2013. Ze speelde tot 2009 als RACS Couillet in Couillet, een deelgemeente van Charleroi, verhuisde toen even naar La Louvière, maar keerde in 2011 terug naar Charleroi, en het stamnummer kwam in 2013 te koop toen de ploegen werden ondergebracht in voetbalclub Charleroi Fleurus. Na een grote stamnummerwissel tussen een aantal clubs, bouwde men in de regio weer onder stamnummer 94 een club uit met de naam RC Charleroi-Couillet-Fleurus.

Geschiedenis[bewerken]

CS Couillet[bewerken]

Cercle Sportif Couillet werd reeds in 1919 opgericht en sloot aan bij de Belgische Voetbalbond in 1920. In 1934 was de club voor het eerst opgeklommen tot in de nationale reeksen, en speelde drie jaar in Bevordering, toen de Derde Klasse. Daarna verdween de club weer in de provinciale reeksen.

In 1945 wijzigde de club officieel zijn naam in Amicale Cercle Sportif Couillet. Dit leek men vooral gedaan te hebben om steun te krijgen van een arbeidersvereniging na het verdwijnen van bedrijfsvoetbalclub Amicale Sportive de Couillet. Eind 1944 schreef R. Bare, de secretaris van Cercle Sportif Couillet, immers:

" L'AMICALE SPORTIVE DE COUILLET (2745) -affiliation à l'URBSFA comme club corporatif de FOOTBALL CLUB SOLVAY COUILLET le 10/11/1938 en recevant le numéro matricule 2745, changement de dénomination en AMICALE SPORTIVE COUILLET en devenant club effectif le 10/09/1941, démission le 16/04/1945- étant sur le point de démissionner, nous savons de bonne source qu'il serait simplement nécessaire de changer la dénomination de notre club en y intercallant (sic) le mot "Amicale" pour pouvoir bénéficier des avantages de l'Amicale Sportive Couillet. Comme vous le savez, l'Amicale Sportive est subsidiée par l'Amicale des Employés et Ouvriers des Usines Solvay. Cet organisme serait d'accord de nous venir en aide (...)[1]"

Een paar jaar later, in 1949, werd in Couillet nog een andere club opgericht, namelijk Union Sportive Couillet d'Amérique. Na een paar jaar bij een concurrerende amateurbond, stapte men in 1952 toch als debuterende club over naar de KBVB, onder stamnummer 5580. In 1956 werd men effectief lid.

RACS Couillet[bewerken]

In 1962 kreeg Amicale Cercle Sportif Couillet de koninklijke titel, en wijzigde zijn naam tot Royale Amicale Cercle Sportif Couillet (RACS Couillet). In 1977 gingen beide clubs uit Couillet uiteindelijk samen. De nieuwe club kreeg de naam Royale Association Cercle Sportif Couillet (eveneens als RACS Couillet afgekort), en speelde verder onder stamnummer 94 van Amicale Cercle Sportif.

Bij het begin van de 21ste eeuw werkte de club zich weer succesvol op uit de provinciale reeksen. In 2000 was RACS Couillet immers weer opgeklommen tot in de nationale Vierde Klasse en in 2004 dwong men zelfs promotie af naar Derde Klasse. In het seizoen 2007/08 eindigde de club echter laatste in de rangschikking en degradeerde het terug naar de Vierde Klasse.

Football Couillet-La Louvière[bewerken]

In 2009 besloot men een samenwerking aan te gaan met derdeklasser RAA Louviéroise, een voormalige eersteklasser die financiële moeilijkheden kende. Het kwam niet tot een officiële fusie, maar RAA Louviéroise werd geschrapt en de clubnaam van RACS Couillet werd gewijzigd in Football Couillet-La Louvière, dat met het stamnummer 94 van Couillet verder speelde in Vierde Klasse. De eerste ploeg ging spelen in het stadium van RAA La Louvière, het Stade Du Tivoli in La Louvière. Verschillende jeugdploegen bleven in het Stade du Fiestaux en andere terreinen in Couillet spelen. In het clublogo werd de wolf uit het logo van RAA Louviéroise overgenomen, en de bijnaam van de club werd "les loups" (de wolven). Men behield de groene en witte clubkleuren.

FC Charleroi[bewerken]

In de lente van 2011 veranderde het voetballandschap in La Louvière en Charleroi opnieuw. Voetbalclub URS du Centre, bij de KBVB aangesloten met stamnummer 213, ging in het Stade du Tivoli spelen onder de nieuwe naam UR La Louvière Centre. Het pas verhuisde Football Couillet-La Louvière keerde alweer terug naar Charleroi en de naam werd Football Club Charleroi (FC Charleroi). Men ging er bovendien samenwerking met provincialer RFCS Marcinelle, bij de KBVB aangesloten met stamnummer 301, al kwam het nog niet meteen tot een fusie. In de loop van het seizoen 2011/12 werd de identiteit van de club wat meer gewijzigd. Men koos voor blauwe en witte kleuren en een logo met een leeuw werd geïntroduceerd.

In 2013 nam het bestuur voetbalclub RJS Heppignies-Lambusart-Fleurus over, dat financiële moeilijkheden kende. Die club uit Fleurus was aangesloten bij de KBVB met stamnummer 5192 en actief in Derde Klasse. Het eerste elftal van FC Charleroi werd vanaf volgende seizoen ondergebracht in die club, die werd omgedoopt tot Charleroi Fleurus. Men ging er in Derde Klasse spelen in Charleroi en ook de clubkleuren en het logo van FC Charleroi werden overgenomen. Onder het stamnummer 94 zou zo een "lege" club overblijven en het stamnummer kwam "te koop".[2] Omdat voorzitter Roberto Leone nog geen geschikte overnemer had gevonden, werd voor het seizoen 2013/14 toch een elftal voor Vierde Klasse en een jeugdelftal ingeschreven.[3] Op de tweede speeldag kreeg de club een veeg uit de pan van Sint-Eloois-Winkel Sport met 12-0. Charleroi beëindigde het seizoen in Bevordering met een 16-0-nederlaag tegen OMS Ingelmunster. Men behaalde in het seizoen slechts vijf punten en de doelman werd 144 keer gepasseerd. FC Charleroi degradeerde zo naar Eerste Provinciale.

RC Charleroi-Couillet-Fleurus[bewerken]

Na het seizoen vond er een grote stamnummerwissel plaats tussen een aantal Waalse clubs. De Luikse eersteprovincialer RFC Sérésien (stamnummer 23) was overgekocht door de Franse tweedeklasser FC Metz. Men wou zo snel mogelijk in de Belgische Tweede Klasse aantreden, en omdat dit via de sportieve weg minstens drie seizoenen zou duren, zocht men een over te nemen stamnummer in de hogere reeksen. Dat vond men in Henegouwen bij tweedeklasser Boussu Dour Borinage (stamnummer 167), dat financiële moeilijkheden had. Boussu Dour wou zijn stamnummer overlaten op voorwaarde dat het zelf een ander stamnummer in de nationale reeksen kon overnemen en zijn nationale jeugdwerking kon behouden. Boussu Dour vond een akkoord bij Roberto Leone, voorzitter van degraderend vierdeklasser FC Charleroi (stamnummer 94) en degraderend derdeklasser Charleroi Fleurus (stamnummer 5192, en in het bezet van een nationaal label voor de jeugdwerking). Boussu Dour zou het stamnummer 5192 overnemen en als Francs Borains verder spelen in Vierde Klasse. Stamnummer van 167 werd door Seraing United overgenomen.

Door het vertrek van stamnummer 5192 viel men terug op het overblijvende stamnummer 94 om een club uit bouwen in de regio rond Charleroi. Administratief ging men nog een fusie aan met het overbodig geworden stamnummer 23 van RFC Sérésien, dat zo zijn nationaal label voor jeugdwerking in de fusie bracht. De fusieclub werd RC Charleroi-Couillet-Fleurus (CCF) genoemd en speelde verder met stamnummer 94. Door de degradatie van FC Charleroi, ging CCF in 2014/15 van start in de Henegouwse Eerste Provinciale.[4]

Trainers[bewerken]

Referenties[bewerken]

  1. Bron: vzw FOOT 100
  2. Foot: le Royal Charleroi Fleurus est né ce mercredi matin, uit La Nouvelle Gazette, 15 mei 2013
  3. Foot (Promotion A): le FC Charleroi alignera bien une équipe la saison prochaine, uit La Nouvelle Gazette, 2 juli 2013
  4. Exclusif: un nouveau club de football à Charleroi sur les cendres du RCF et du FCC, uit La Nouvelle Gazette, 15 mei 2014

Externe links[bewerken]