RIM-7 Sea Sparrow

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
RIM-7 Sea Sparrow
Lancering van een Sea Sparrow op de USS Essex.
Algemeen
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Producent Raytheon
Type Luchtdoelraket
Jaar 1976
Productiejaren >1976-heden
Platform Mk 29 Mod 1.
Gebruikers NAVO
Varianten RIM-162 ESSM
Stukprijs 123.000 EUR
Maten
Diameter 20,3 cm
Spanwijdte 1,03 m
Lengte 3,64 m
Gewicht 231 kg
Snelheid >4256 km/u
Bereik >55 km
Specificaties
Sturing Middenvleugels
Geleiding SARH
Springkop - 40,5 kg fragmentatieexplosief
- expanding rod

De RIM-7 Sea Sparrow is een radargeleide luchtdoelraket met explosieve kop voor gebruik vanaf oorlogsschepen. Het is een variant van de AIM-7 Sparrow- lucht-luchtraket voor gevechtsvliegtuigen. Het type is geschikt voor het neerhalen van vliegtuigen en antischipraketten op grote hoogtes en in alle weersomstandigheden.

De Sea Sparrow werd oorspronkelijk ontwikkeld door Sperry Corporation en de United States Navy. Latere versies werden ontwikkeld en geproduceerd door Raytheon en General Dynamics. De raket wordt gebruikt door de meeste NAVO-leden. Er waren enkele praktische problemen met de raket. Een aantal gebruikers hebben daarom samen de RIM-162 Evolved Sea Sparrow Missile-variant ontwikkeld.

Oekraïne lanceert deze raketten sinds 2023 vanaf in samenwerking met de Verenigde Staten gemodificeerde Boek-M1-voertuigen.[1]

Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

De Koninklijke Marine schafte in de jaren zeventig de NATO Sea Sparrow (NSSM) aan voor gebruik aan boord van fregatten van de Tromp-, Kortenaer-, Van Heemskerck- en Karel Doormanklassen. De NSSM is een modificatie van de oorspronkelijke Sea Sparrow, waarbij de belangrijkste aanpassing de mogelijkheid tot het vouwen van de vinnen is. Zowel raket als lanceerinrichting nemen dan minder ruimte in.

De Sea Sparrow wordt bij de Nederlandse marine gekoppeld aan een WM/25 of STIR-24 vuurleidingsradar van Hollandse Signaal Apparaten. De eerste drie series fregatten lanceerden de raket met behulp van een Mk. 29 lanceerinrichting. Deze heeft 8 raketten gereed in de lanceerder. Acht tot zestien raketten worden in magazijn nog meegevoerd. De Karel Doormanklasse gebruikt een Mk. 48 vertical launch system voor zestien raketten.

Voor de De Zeven Provinciënklasse is de Evolved Sea Sparrow Missile aangeschaft. Hierbij wordt de raket gelanceerd uit het Mk. 41 vertical launch system en wordt geleid door de APAR (Active Phased Array Radar) van het schip.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

  • (en) natoseasparrow.org
  • (en) fas.org
  • (en) globalsecurity.org
Zie de categorie RIM-7 Sea Sparrow van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.