Registered jack

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf RJ-11, RJ-14, RJ-25)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
RJ mannelijk en vrouwelijk

RJ-11, RJ-14, RJ-25 en RJ-45 (ook zonder streepje) zijn specificaties voor insteekpluggen (RJ = Registered Jack, geregistreerde insteekplug) die gebruikmaken van dezelfde 6-polige modulaire stekker. Deze connectors worden onder andere gebruikt voor analoge (POTS) telefoonverbindingen bij de eindgebruiker, bijvoorbeeld voor een telefoontoestel, fax of modem, maar ook in andere toepassing voor bijvoorbeeld RS-232- of RS-485-verbindingen.

Bouw[bewerken | brontekst bewerken]

Officieel heeft een RJ-11-connector maar twee geleiders en is dus een 6P2C-connector (6 posities, 2 geleiders). Een RJ-14-connector heeft vier (6P4C) en een RJ-25-connector heeft zes (6P6C) aansluitingen, maar de meeste zogeheten RJ-11-kabels die te koop zijn, zijn in feite 6P4C.

Door de topologie van de connector is de polariteit van de aansluitingen altijd gegarandeerd.

Veel RJ-11-kabels zijn zo gemaakt dat een van de stekkers ondersteboven gemonteerd is, zodat de volgorde van geleiders in deze stekker het tegenovergestelde is van de andere. Zo'n kabel is dus een kruiskabel. De meeste telefoontoestellen zijn echter ongevoelig voor de polariteit, zodat de twee aders in de kabel gerust verwisseld mogen worden.

Bedrading[bewerken | brontekst bewerken]

Noord-Amerika[bewerken | brontekst bewerken]

Positienummers in een RJ-11
Ministekkertang voor registered jacks
RJ-11- en RJ-14-bedrading in Noord-Amerika
Positienummer Geleidernummer Geleider Kleur
RJ-11 RJ-14 25-pair color code Bell System
1 niet aangesloten
2 niet aangesloten 1 2Tip + Wire white orange stripe.svg wit/oranje Wire black.svg zwart
3 1 2 1Ring Wire blue white stripe.svg blauw/wit Wire red.svg rood
4 2 3 1Tip + Wire white blue stripe.svg wit / blauw Wire green.svg groen
5 niet aangesloten 4 2Ring Wire orange white stripe.svg oranje/wit Wire yellow.svg geel
6 niet aangesloten

Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

In Nederland wordt meestal het vierpolige PTT-stopcontact gebruikt. Toch begint de Noord-Amerikaanse RJ-11-standaard meer en meer gebruikt te worden.

In Nederland levert de telefoonnetbeheerder op een huisadresbekabeling voor twee lijnen door middel van een kabel van 5 aders: rood en blauw (eerste lijn, geleider a en geleider b), oranje en wit (tweede lijn, geleider a en geleider b) en één ongeïsoleerde ader (aarde). In het PTT-stopcontact wordt een van de twee lijnen daadwerkelijk aangesloten, op de twee bovenste contacten: ader a linksboven, ader b rechtsboven. (De bovenste contacten zijn de contacten die verder uit elkaar liggen dan de andere twee.) Soms wordt verder de aarde-ader linksonder aangesloten, maar soms wordt de andere lijn op de onderste twee contacten aangesloten ten behoeve van bijvoorbeeld ISDN in de RJ-49C-configuratie.

Een verloopstuk van het PTT-stopcontact naar RJ-11 zoals in Nederlandse winkels te vinden is verbindt (meestal) linksonder, linksboven, rechtsboven, rechtsonder met posities 2 t/m 5. Met deze volgorde bevindt de eerste lijn zich op posities 3 en 4 en een eventuele tweede lijn op posities 2 en 5, in overeenstemming met Noord-Amerikaans gebruik. Maar terwijl in Noord-Amerika de volgorde 2Tip, 1Ring, 1Tip, 2Ring is, dat wil zeggen: 2a, 1b, 1a, 2b, is de Nederlandse volgorde 2a, 1a, 1b, 2b.

Typische RJ-14-bedrading in Nederland
Positienummer Geleidernummer Geleider Kleur
analoog ISDN RJ-49C 25-pair color code PTT-norm 88
1 niet aangesloten
2 1 2a + Tx+ Wire white orange stripe.svg wit/oranje Wire orange.svg oranje
3 2 1a + Rx+ Wire blue white stripe.svg blauw/wit Wire red.svg rood
4 3 1b Rx– Wire white blue stripe.svg wit / blauw Wire blue.svg blauw
5 4 2b Tx– Wire orange white stripe.svg oranje/wit Wire white.svg wit
6 niet aangesloten

België[bewerken | brontekst bewerken]

In België wordt meestal het vierpolige RTT-stopcontact gebruikt, Toch begint de Noord-Amerikaanse RJ-11-standaard meer en meer gebruikt te worden doordat Proximus (Belgacom) tegenwoordig altijd een stopcontact plaatst met 2 RJ-11 aansluitingen en ook 1 vierpolige aansluiting voor de modem. Dit stopcontact zal enkel op het eerste aansluitpunt geplaatst worden op andere punten wordt meestal een RTT-stopcontact geplaatst.

Officieuze benamingen[bewerken | brontekst bewerken]

4P4C-stekker en aansluitingen, met links de microfoon en rechts de luidspreker van de telefoonhoorn

De benamingen RJ-9, RJ-10 en RJ-22 zijn in de handel gebruikelijke aanduidingen voor telefoonhoornstekkers van het type 4P4C of 4P2C. Het zijn dus geen officiële benamingen en er is geen verschil in formaat.

Zo wordt ook de naam RJ-45 wel gebruikt voor 8P8C-stekkers en RJ-50 voor 10P10C-stekkers.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie RJ-11 connectors van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.