Raasay

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Raasay
Eiland van Vlag van Schotland Schotland
Raasay (Isle of Skye)
Raasay
Locatie
Land Vlag van Schotland Schotland
Eilandengroep Binnen-Hebriden
Locatie Atlantische Oceaan
Coördinaten 57° 24′ NB, 6° 3′ WL
Algemeen
Oppervlakte 62,31 km²
Inwoners 192
(3,08 inw./km²)
Hoofdplaats Inverarish
Lengte 23
Breedte 4,8
Hoogste punt Dùn Caan (441 m)
Detailkaart
Kaart van Raasay
Foto's
De hoogste berg van het eiland, Dùn Caan
De hoogste berg van het eiland, Dùn Caan

Raasay (Schots-Gaelisch: Ratharsair) is een eiland dat behoort tot de Binnen-Hebriden en is gelegen tussen het eiland Skye en het Schotse vasteland. Ten noorden van het eiland bevindt zich het eiland Rona en enkele kleinere eilanden, Scalpay bevindt zich in het zuidoosten. Het eiland is noord-zuid ongeveer 22 km lang, de afstand oost-west is maximaal ongeveer 5 km. Het hoogste punt van het eiland, Dun Caan (444 m), is een tafelberg een wordt vaak bezocht door studenten geologie.

Er is slechts één veerdienst naar het eiland: de verbinding Inverarish - Sconser (op het eiland Skye). De overzet duurt ongeveer 25 minuten. Deze veerdienst vaart een beperkte dienst op zondag.[1] Op het eiland zijn slechts enkele relatief kleine dorpen. Overnachten kan men in het Isle of Raasay Hotel (vlak bij Inverarish), in het Raasay Outdoor Center (in Raasay House), in enkele B&B's en in de in 2005 volledig gerenoveerde eenvoudige jeugdherberg, Creachan Cottage.

De meeste bezoekers van het eiland zijn geologen of natuurliefhebbers. Er leeft een grote populatie Europese otters op Raasay.

De meeste mensen op Raasay zijn vissers, werken voor de ferrymaatschappij of gaan werken op Skye (voornamelijk in Portree). Er is een lagere school op het eiland; oudere leerlingen lopen school in Portree (waar ze met de veerboot en bus naartoe kunnen). Een groot deel van de bevolking is lid van de Free Presbyterian Church of Scotland. Verder zijn is er nog een Free Church of Scotland en een Scottish Episcopal Church. De zondagsrust wordt op het eiland nog in ere gehouden.

Er is ook een whisky stokerij gelegen op Raasay, namelijk Isle Of Raasay. Deze whisky stokerij staat erom bekend dat haar whisky’s zoet, fruitig en licht rokerig zijn.

Zie de categorie Isle of Raasay van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.