Rachel Jackson

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Rachel Donelson Jackson by Ralph E. W. Earl.jpg

Rachel Donelson Robards Jackson (Halifax County (Virginia), 15 juni 176722 december 1828) was de vrouw van de zevende president van de Verenigde Staten, Andrew Jackson.

Rachel was de dochter van John Donelsen, die medeoprichter was van de stad Nashville (Tennessee). Op 17-jarige leeftijd trouwde ze met kapitein Lewis Robards, die van een prominente familie uit Kentucky kwam. Lewis was echter onredelijk jaloers en Rachel kon niet met hem samenleven waardoor ze in 1790 scheidden. Robards vertelde haar dat hij de scheiding had aangevraagd en dat die definitief was. Rachel vertrouwde hem en huwde Andrew Jackson. Twee jaar later bleek echter dat de scheiding niet voltooid was waardoor haar huwelijk met Jackson ongeldig was. In 1794 hertrouwden ze. Jackson was zijn vrouw erg toegewijd en om haar eer te verdedigen vocht hij in een duel tegen Charles Dickinson en legde hem om.

Tijdens de verkiezingscampagne van 1828 voor het presidentsambt ontdekte de pers het eerste huwelijk van Rachel, ze werd beschuldigd van overspel en de pers liet geen spaander van haar heel. Ze stierf op 22 december 1828 aan een hartaanval, twee weken na de verkiezingsoverwinning van haar man. Ze had al een jurk gekocht voor de inauguratie en daar werd ze dan ook in begraven op kerstavond, meer dan 10 000 mensen woonden haar begrafenis bij.

Na haar overlijden werd haar nicht, Emily Donelson, de zevende first lady. Emily's man Andrew Jackson Donelson werd privésecretaris van de president.