Rachel Rosier

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Rachel Rosier
Rachel Rosier in 2017
Geboren 16 maart 1990
Land Vlag van Nederland Nederland
Beroep Presentator
Programmamaker
Jaren actief 2011 – heden
Bekend van Checkpoint, Topdoks
Portaal  Portaalicoon   Media
Rachel Rosier bezichtigt de Remonstrantse kerk in Rotterdam

Rachel Rosier (IPA: [ˈrɑxɔl ˈrosir]?[1][2]) (Huizen,[3] 16 maart 1990) is een Nederlands televisiepresentatrice en programmamaker. Ze werkt mee aan verschillende programma's, zowel voor als achter de schermen, maar landelijk bekend wordt ze als gezicht van het testprogramma Checkpoint, dat wordt uitgezonden op Zapp, NPO 3.

Biografie en carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Begin carrière[bewerken | brontekst bewerken]

In haar jeugd schreef Rosier artikelen voor het lokale Huizense weekblad. Tevens werkte ze in haar vrije tijd mee op de redactie van het kinderprogramma BlinQ bij de Evangelische Omroep (EO). Na haar middelbare school volgde Rosier een journalistieke opleiding aan de Christelijke Hogeschool Ede. Tijdens deze studie liep ze stage op de redactie van het BEAM-programma Jong bij de EO.[4][5]

Na het afronden van haar opleiding stroomde ze verder door binnen BEAM en EO. Ze werd vaste redacteur en werkte naast Jong ook mee aan Bestemming Onbekend[4] en als dj bij BEAM Radio.[6] Vervolgens werkte ze enkele jaren als redacteur achter de schermen bij verschillende EO-kinderprogramma's, waaronder Verborgen Verhalen en Hip voor Nop.[5][7][8]

Naderhand deed Rosier mee aan een casting voor nieuwe EO-presentatoren, waar ze met goed gevolg doorheen kwam.[5] In de periode die volgde zou ze beginnen als tv-presentatrice.

Als presentatrice[bewerken | brontekst bewerken]

In januari 2016 volgde Rosier de naar de KRO-NCRV overgestapte Klaas van Kruistum op als presentator van het met een Gouden Stuiver bekroonde Checkpoint op Zapp, NPO 3. Met ingang van het elfde seizoen werd zij het vaste gezicht van het testprogramma voor de jeugd.[7] Tevens was ze dat najaar te zien als presentator van Nederland in 2050 (samen met Daniël Poolen).

In diezelfde periode was ze ook voor het eerst te zien als presentatrice van het medische jeugdprogramma Topdoks.[9] Dit programma presenteerde ze samen met Elbert Smelt waarmee ze naderhand nog meer tv-programma's zou maken. Het duo maakte in 2020 zijn opwachting in de nieuwe tv-programma's De Smerige Quiz en Tussen Kop en Staart.

Los van Smelt was Rosier in 2020 ook als presentatrice te zien in de programma's CoronaCops, Alleenzaam en de documentaire Volendam - 20 jaar later. In 2021 maakte Rosier haar opwachting als presentatrice voor EO Metterdaad. Het jaar erna volgde CHICA, dat ze samen met Anne Appelo en Anne-Mar Zwart presenteerde, en Blind Getekend.

Overige activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

In 2019 speelde Rosier in The Passion een van de discipelen. Tevens debuteerde ze dat jaar als verslaggever in het Sinterklaasjournaal, een rol die ze de daaropvolgende jaren ook zou vervullen. Datzelfde jaar begon ze ook als columnist voor de Eva.[10] Dat najaar zong en speelde Rosier mee in het lied met bijbehorende videoclip Pelgrimsgebed van Elbert Smelt.

In 2022 was Rosier als actrice te zien in de film Het Geheim van Sint Maarten.

Programmaoverzicht[bewerken | brontekst bewerken]

Programma Jaren Opmerkingen
Checkpoint 2016 – 2020
Nederland in 2050 2016 met Daniël Poolen
Topdoks 2016 – heden met Elbert Smelt
The Passion 2019 2019 als discipel
Sinterklaasjournaal 2019 – heden als verslaggever
De Smerige Quiz 2020 – heden met Elbert Smelt
CoronaCops 2020
Alleenzaam 2020
Tussen Kop en Staart 2020 met Elbert Smelt
Volendam - 20 jaar later 2020
EO Metterdaad 2021
CHICA 2022 met Anne Appelo en Anne-Mar Zwart
Rachel Valt Binnen 2022
Blind Getekend 2022
De Huizenfixers[11] 2023

Persoonlijk[bewerken | brontekst bewerken]

Rosier is de dochter van Victor en Christa Rosier, allebei werkzaam in de media. Ze is getrouwd en moeder van twee zoons.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]