Radio Maritieme Diensten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De 'radiotorens' van Ruiselede

Radio Maritieme diensten is een radiozendstation op de grens van Ruiselede met Wingene in de Belgische provincie West-Vlaanderen. De installaties werden op 3 oktober 1927 officieel in gebruik genomen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het beheer van Telegrafie, toen RTT (Regie van Telefonie en Telegrafie), kocht op het grondgebied van Wingene en Ruiselede een terrein van 80 hectare. Hier werden de nodige elektrische en radio-elektrische installaties gebouwd die nodig waren voor communicatie over heel de wereld. Op 13 december 1923 legde koning Albert I de eerste steen van het zendstation. Belangrijk onderdeel hiervan waren de 8 pylonen (zendmasten). Ze waren elk 284 meter hoog. Kort na de bouw ervan waaide door een zware storm een van de torens neer. In 1933 vloog een Engels passagiersvliegtuig in de dichte mist tussen de torens, het raakte de draden en stortte met een deel van de toren neer. In het begin van de Tweede Wereldoorlog werden nog twee torens door Duitse luchtmacht vernietigd. Nu staan er nog vier kleinere zendmasten.

Functie[bewerken | brontekst bewerken]

Het zendstation werd tot de jaren 70 gebruikt door het beheer van Telefoon en Telegraaf (RTT) en later door Belgacom. Nu behoort het domein tot de Belgische Defensie. Een deel van dit militair domein is dan ook niet toegankelijk. Dit huidige Radiozendstation Belradio omvat installaties voor punt-tot-punt verbindingen voor de scheepvaart over heel de wereld.

Natuurgebied[bewerken | brontekst bewerken]

De gebouwen zijn gelegen in een domein van 69 hectare waardevolle natuur, genaamd De Gulke Putten. Het gebied wordt beheerd door vzw Natuurpunt. Veel planten die met uitsterven bedreigd zijn, komen hier nog voor: o.a. beenbreek, zonnedauw, dopheide en maanvarentje. Dit gebied is niet vrij toegankelijk.

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  • M. BRAET, Omtrent 75 jaar radio(elektrisch) zendstation te Wingene-Ruiselede, in: Oud Ruysselede, jrg. 2002, blz. 169-172
  • D. BAELDE, De Torens van Ruiselede, in: Oud Ruysselede, jrg. 1988, blz. 116-124
  • Het Radio Maritiem Zendstation, in: Open Monumentendagen 1999 (11 en 12 september), uitgave Open Sint-Pietersveld vzw.
  • R. ARNOYS, Het zendcentrum SCRE, 1992 en Gewest van de Radio Maritieme diensten ZENDCENTRUM SCRE, open monumentendag 1992, uitgave Belgacom (s.a.), 29 blz.
  • R. ARNOYS, Maritieme radio, de Belgische kuststations, historisch overzicht, uitgave in eigen beheer, 2009