De Gulke Putten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Gulke Putten
Natuurgebied
De Gulke Putten (België)
De Gulke Putten
Situering
Land België
Coördinaten 51° 5′ NB, 3° 20′ OL
Informatie
Oppervlakte 1 km²
Beheer Natuurpunt
Foto's
De Gulke Putten
De Gulke Putten onderdeel van Bossen, heiden en valleigebieden van Zandig Vlaanderen: westelijk deel
Natura 2000-gebied
Situering
Locatie West-Vlaanderen
Informatie
Geldende richtlijn(en) Habitatrichtlijn
Beheer Natuurpunt
Site code (Europees) BE2500004
Foto's
De Gulke Putten

Het natuurgebied De Gulke Putten is gelegen in de Belgische gemeente Wingene, op gronden van het Radiozendstation Belradio, op de grens met Ruiselede. Het natuurreservaat situeert zich in de nabijheid van de site Sint-Pietersveld en wordt beheerd door Natuurpunt vzw. Het gebied is rijk aan natte en droge heide, heischrale graslanden, hakhout met bloemrijke paden en open plekken met orchideeënrijk hooiland. Het gebied is Europees beschermd als onderdeel van Natura 2000-gebied 'Bossen, heiden en valleigebieden van Zandig Vlaanderen: westelijk deel' (BE2500004).

Ontstaan en beheer[bewerken | brontekst bewerken]

In 1969 werd gestart met een gebied van 1,25 ha dat in 1973 reeds uitgebreid was tot 13 ha. Na de eigendomsoverdracht van het Radiozendstation (Belgacom) naar de Krijgsmacht werd een beheersovereenkomst gesloten. Zo breidde het natuurgebied tussen 2000 en 2008 verder uit van 16 ha tot meer dan 100 ha. Het beheer bestaat uit plaggen, maaien, kappen, begrazen en laten gedijen. Dit leidt tot het herstel en het in stand houden van zeldzame relictsoorten en voedselarme habitats.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Het reservaat is een relict van de vroegere uitgestrekte gronden die behoorden tot het middeleeuwse Bulskampveld. Het natuurreservaat bestaat uit een viertal habitattypes. Een groot deel is hakhout, wat evolueert tot opgaand bos met o.a. zomereik, berk, ratelpopulier en ook Amerikaanse eik en vogelkers. De niet al te zure bodems zorgen voor bos- en bosrandplanten zoals salomonszegel, bleeksporig bosviooltje, guldenroede en dalkruid. Op de open plekken domineren pijpestrootje en struikheide met in de zure greppels veenmos en zegge. Hier zijn broedvogels zoals de groene specht, de ransuil en de staartmees te vinden. Ook de paden en dreven leveren waardevolle heischrale vegetatie zoals o.a. gevlekte orchis, tandjesgras en borstelgras, tormentil en struikheide. Het gebied is niet vrij toegankelijk.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  • DE BRABANDERE R., Het natuurreservaat 'De Gulke Putten', in: 150 jaar Gemeenschapsinstelling Bijzondere Jeugdbijstand in Ruiselede 1849-1999, Ruiselede-Tielt, 1999, blz. 44-45
  • TYTGAT M., Natuurpunt herstelt heide in Gulke Putten / Minister Crevits geeft start voor natuurwerken, in: Het nieuwsblad, 28 december 2007, blz. 20
  • MOMMERENCY P., Enkele beschouwingen over de historische achtergronden, samen met de evolutie en de waarde van flora en fauna in en rond het reservaat 'De Gulke Putten' te Wingene, uitgave in eigen beheer, 1992 (21 blz.)

Zie de categorie De Gulke Putten van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.