Veenmos

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sphagnum
Veenmos
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Bryophyta (Mossen)
Klasse:Bryopsida (Bladmossen)
Onderklasse:Sphagnidae
Orde:Sphagnales
Familie:Sphagnaceae
Geslacht
Sphagnum
L. (1753)
Typesoort
Sphagnum palustre L. (1753)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Sphagnum op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Veenmos (botanische naam: (Sphagnum)is een geslacht van mossen met meer dan honderd verschillende soorten.

Groei en eigenschappen[bewerken | brontekst bewerken]

Veenmos groeit in het veen, dat boven het water uit komt. Het groeit aan de bovenkant bovenop de eigen afgestorven restanten. Zodoende vormt het een belangrijk onderdeel van het hoogveen. Veenmos kan andere planten, zelfs bomen, verstikken. Resten van verstikte bomen worden 'veenstobben' of 'kienhout' genoemd.[1]

Sommige veenmossoorten kunnen twintig keer hun drooggewicht aan water opnemen in de cellen, waardoor het erg geschikt is als structuurverbeteraar in grond, bijvoorbeeld zandgrond en kleigrond. Veenmos neemt mineralen als calcium en magnesium op en geeft waterstofionen af en kan daardoor de bodem verzuren. Deze eigenschap heeft er onder anaerobe omstandigheden toe bijgedragen dat de zogenaamde veenlijken (overblijfselen van prehistorische menselijke lichamen) zo goed bewaard zijn gebleven. Een goed voorbeeld daarvan is het meisje van Yde.

Gebruik[bewerken | brontekst bewerken]

Bij het grote publiek is veenmos bekend onder de naam "sp(h)agnum" om het gebruik in decoratieve bloemstukjes, maar het wordt vanwege de sterk wateropnemende eigenschappen ook gebruikt in de vorm van turfstrooisel om de structuur van de bodem te verbeteren en als substraat voor huisdieren die in vochtige omstandigheden moeten worden gehouden, zoals amfibieën. In sommige streken wordt veenmos gebruikt als isolatiemateriaal, bijvoorbeeld om kieren in blokhutten te dichten.

Taxonomie[bewerken | brontekst bewerken]

Het geslacht telt naargelang de bron 150 tot 350 soorten. De typesoort is Sphagnum palustre (gewoon veenmos).

De volgende soorten worden meer in detail besproken: