Rails (tijdschrift)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Omslag van Rails, september 2006

Rails was een maandblad van de Nederlandse Spoorwegen, dat gratis verspreid werd in de Nederlandse treinen. Het blad was bedoeld voor de reizigers als service om de reistijd nuttig te besteden.

De eerste uitgave verscheen in 1951, toen nog onder de titel Tussen de rails. Naast een aantal pagina's met mededelingen over de spoorwegen zelf bestond het blad uit verhalen, reportages en achtergronden over allerlei onderwerpen.

In 1989 werd de nieuwe naam, Rails, geïntroduceerd. Het maandblad werd hierbij vernieuwd en werd gekenmerkt door een naar het extravagante neigende lay-out, de fotoreportages en rubrieken zoals "hartkloppingen" (met oproepen), uitagenda, interviews en columns. Veel uitgaven waren opgebouwd rond een centraal thema. Daarnaast bleef er ruimte voor mededelingen over de spoorwegen zelf.

Het blad werd één maal per maand verspreid en werd los in de bagagerekken gelegd en dus niet zoals bijvoorbeeld in België met een lus opgehangen aan een haakje. Het was nadrukkelijk niet de bedoeling het blad mee te nemen en er stond dan ook op de voorkant van het blad de mededeling Niet mee naar huis nemen en later Rails hoort in de trein. Desondanks werden er toch regelmatig bladen mee naar huis genomen waardoor in de loop van de maand er steeds minder exemplaren in de trein waren aan te treffen. Soms werden in de loop van de maand nieuwe exemplaren verspreid van het lopende nummer maar vaak ook niet. Door de komst van de gratis kranten verminderde de belangstelling omdat de reizigers een alternatief hadden en de gratis kranten veelvuldig in de treinen achterbleven.

Het blad werd in 2008 opgeheven, omdat NS vond dat het niet meer aansloot bij het brede publiek dat met de trein reist.[1] Het blad is opgevolgd door Spoor dat elke drie maanden per post wordt verspreid onder de abonnementhouders van de NS.