Rami bridge

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Wisselen van een joker

Rami bridge of Rummy of Pappen of Vijftigen is een kaartspel voor twee of meer spelers. Het wordt gespeeld met 106 kaarten: twee boeken van 52 speelkaarten en van elke boek een joker.

Spelregels[bewerken]

Doel[bewerken]

Het doel van het spel bestaat erin, alle speelkaarten af te leggen.

Spelbegin[bewerken]

De jongste of aangewezen speler geeft eerst. Hij wast de kaarten goed, laat zijn rechterbuur afnemen en deelt dan eerst zichzelf iedere speler in uurwijzerzin één voor één veertien kaarten. Zelf neemt hij een vijftiende kaart.

Hij legt de stapel met overblijvende kaarten met de rug omhoog in het midden van de tafel.

Beurten[bewerken]

De gever mag als eerste 50 of meer punten afleggen of niet. Dan legt hij een kaart zichtbaar af naast de stapel. Daarna is de speler links van hem aan de beurt.

De volgende speler mag nu kiezen

  • ofwel de bovenste kaart van de stapel nemen
  • ofwel de open afgelegde kaart opnemen en dan 50 of meer punten afleggen

De speler mag dan 50 punten of meer afleggen en moet dan een kaart afwerpen naast de stapel.

Reeksen[bewerken]

De speler aan de beurt mag de volgende reeksen van drie of meer kaarten afleggen:

  • Reeksen van drie of meer opeenvolgende kaarten in dezelfde kleur bijvoorbeeld A–2–3, 8–9–10–B of ♣D–♣K–♣A, maar niet ♠K–♠A–♠2.
  • Reeksen van drie of vier gelijke kaarten in verschillende kleuren, bijvoorbeeld K–K–♣K of ♠3–3–3–♣3,

De joker[bewerken]

Een joker kan om het even welke kaart vervangen bijvoorbeeld ♣B–♣D–J–♣A of ♠6–6–J. Doch kan de joker maar één keer in één reeks voorkomen, dus niet als volgt 7-J-5-J-3.

Punten[bewerken]

  • De Heer, Vrouw en Boer tellen elk voor tien punten,
  • De kaarten 2 tot 10 tellen zoveel punten als hun waarde,
  • Een aas telt voor 10 punten in een reeks van drie of vier azen of in een rij naast een heer. In een reeks A-2-3 naast een 2 telt hij voor 1 punt.
  • Een joker telt voor zoveel punten als de kaart die hij vervangt. In de hand telt hij op het einde van het spel voor 20 punten.

Als een speler de eerste keer aflegt, moet hij minstens 50 punten afleggen. Pas als hij 50 punten gelegd heeft, mag hij aanpappen of een joker wisselen.

Later afleggen[bewerken]

Als een speler al 50 punten op tafel gelegd heeft, dan mag hij als hij aan de beurt is nog afleggen of aanpappen. De regel van 50 punten telt alleen de eerste keer.

Aanpappen[bewerken]

Als een speler 50 punten heeft afgelegd, dan mag hij als hij aan de beurt is kaarten bijleggen aan reeksen die al op tafel liggen, reeksen van hemzelf of van de andere spelers.

Voorbeeld: Op tafel ligt 2–3–4. Als een speler A en 5 in de hand houdt, dan mag hij die beide kaarten aan de figuur aanleggen.

Een joker wisselen[bewerken]

Als een reeks met een joker op tafel ligt, bijvoorbeeld ♠6–6–J, en een speler houdt de 2 kaarten in de hand die de joker vervangt, hier dus ♣6 of 6, dan kan hij de joker en de kaarten verwisselen. De joker moet op tafel blijven en dus onmiddellijk in een nieuwe reeks afgelegd worden. Een joker wisselen mag pas na afleggen van 50 punten.

Einde van het spel[bewerken]

De speler die als eerste alle 14 kaarten afgelegd heeft en zijn 15e kaart afwerpt, wint het spel.

Geschiedenis[bewerken]

Het spel stamt af van het Mexicaanse spel Conquian. Het spel is verwant aan Canasta en Skaat. De naam komt van het Amerikaans "Rummy", wat van rum komt. Rami is de Franse benaming, Rommé de Duitse benaming.

Het spel Rummy is ervan afgeleid.