Raoul Trujillo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Raoul Trujillo
Raoul Trujillo (2019)
Algemene informatie
Geboortenaam Raoul Maximiano Trujillo de Chauvelon
Geboren 8 mei 1955
Geboorteplaats Santa Fe (New Mexico)
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Vlag van Canada Canada
Werk
Jaren actief 1977-heden
Beroep acteur, danser, choreograaf, toneelregisseur
Officiële website
(en) IMDb-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Raoul Maximiano Trujillo de Chauvelon (Santa Fe (New Mexico), 8 mei 1955) is een Amerikaans-Canadees acteur, danser, choreograaf en toneelregisseur.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Trujillo is geboren en getogen in New Mexico en is een lid van de Ute Mountain Ute-stam. Als voormalig solist bij het Nikolais Dance Theatre, is hij de oorspronkelijke choreograaf en co-regisseur van het American Indian Dance Theatre. Trujillo's carrière omvat meer dan 100 film-, televisie- en theaterproducties, en heeft ook een reeks dansprogramma's gepresenteerd. Hij is genomineerd voor een Critics' Choice Award voor beste mannelijke bijrol in een miniserie of televisiefilm, met Saints & Strangers.

Trujillo is vooral bekend voor het spelen van Zero Wolf, een meedogenloze Maya-slavenvanger en de belangrijkste antagonist van Mel Gibson's Apocalypto (2006), en voor het spelen van de Iroquois-chef Kiotseaton in de film Black Robe. Hij verscheen in talloze spraakmakende en veelgeprezen films, waaronder The New World, Cowboys & Aliens, Riddick, Sicario en het vervolg Sicario: Day of the Soldado. Hij speelde ook in tientallen televisieseries in zowel ondersteunende als hoofdrollen, waaronder True Blood, Da Vinci's Demons, Salem en The Blacklist.[1]

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Films[bewerken | brontekst bewerken]

Uitgezonderd korte films.

Televisieseries[bewerken | brontekst bewerken]

Uitgezonderd eenmalige gastrollen.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]