Strike Back (televisieserie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Chris Ryan's Strike Back
Strike Back
Genre Actie, Drama, Militair
Speelduur per afl. 45 minuten
Hoofdrollen Richard Armitage
Andrew Lincoln
Orla Brady
Shelley Conn
Regie Edward Hall
Daniel Percival
Scenario Chris Ryan
Jed Mercurio
Robert Murphy
Muziek Ilan Eshkeri
Scott Shields
Land van oorsprong Verenigd Koninkrijk
Taal Engels
Gerelateerde series Strike Back: Project Dawn
Productie
Producent Andrew Benson
Uitzendingen
Start 5 mei 2010
Einde 28 april 2020
Afleveringen 76
Seizoenen 8
Netwerk of omroep Sky1
Officiële website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Chris Ryan's Strike Back is een Engelse televisieserie die in 2010 voor het eerst werd uitgezonden door Sky1 in het Verenigd Koninkrijk. De serie is gebaseerd op de boeken met dezelfde titel van Chris Ryan. Chris Ryan is voormalig soldaat van de SAS. De serie is geproduceerd door Left Bank Pictures voor Sky1.

In de serie speelt Richard Armitage John Porter, een voormalig Brits soldaat van de Special Forces, die wordt teruggeplaatst bij de afdeling Section 20 van de MI6. De serie is volledig op locatie opgenomen in Zuid-Afrika, voornamelijk in de Gauteng Provincie. De zesdelige televisieserie werd in augustus 2011 opgevolgd door de tiendelige serie Strike Back: Project Dawn. Het tweede seizoen is een productie van de Britse Sky1 en het Amerikaanse kabelnetwerk Cinemax.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

In de zes afleveringen van het eerste seizoen van Strike Back worden de acties van John Porter (Richard Armitage), een voormalig SAS sergeant, en Hugh Collinson (Andrew Lincoln) een officier van de 20ste sectie van de MI6 gevolgd. Beide karakters waren getuige van een operatie die plaatsvond op de vooravond van de invasie van Irak in 2003, waar twee Britse militairen op miraculeuze wijze zijn omgebracht. De serie volgt vanaf dat moment drie verhaallijnen die zeven jaar later plaatsvinden. De eerste twee afleveringen laat de ontvoering van Katie Dartmouth (Orla Brady), een Britse journalist, net buiten Basra (Irak) zien. De twee daaropvolgende afleveringen vinden plaats in Zimbabwe, waar de Britse overheid wordt beschuldigd van het plegen van een aanslag op Robert Mugabe. De laatste twee afleveringen volgt de karakters naar Afghanistan en Pakistan waar een Britse computer hacker verantwoordelijk wordt gehouden voor het plegen van aanslagen op Amerikaanse troepen in de provincie Helmand.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Hoofdrollen[bewerken | brontekst bewerken]

Bijrollen[bewerken | brontekst bewerken]