Rapid prototyping

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Voor rapid prototyping in softwareontwikkeling, zie Rapid application development.

Rapid prototyping, ook wel 3D-printen genoemd, is een verzamelbegrip voor het snel (Engels: rapid) vervaardigen van fysieke prototypen.

Rapid prototyping gaat uit van virtuele computer informatie, verkregen via het CAD-proces, die vertaald wordt in een fysiek product. Deze vertaling vindt op verschillende manieren plaats. Afhankelijk van de soort vertaling is de volgende onderverdeling mogelijk:

 • Stereolithografie (SLA of STL): gebruikt een laser om vloeistoffen te polymeriseren.
 • Fused deposition modeling (FDM): het laagsgewijs, met kunststof komende uit een spuitmond, opbouwen van het fysieke model.
 • Laminated object modeling (LOM): van het virtuele model worden fysieke doorsneden van papier of kunststof gemaakt. Deze worden vervolgens aan elkaar gelijmd. Het eindproduct lijkt op hout.
 • Selective laser sintering (SLS) of laser engineered net shaping: een laser smelt, op basis van de doorsnede van het virtuele model, metaal poeder. Zo wordt laag voor laag het gehele model opgebouwd.
 • 3D printing: een printer brengt laag voor laag het materiaal aan.
 • Frezen: uit massief materiaal wordt het model gefreesd.

De eerste rapid-prototyping-technieken werden, met de komst van krachtige computers, algemeen in 1980 ingevoerd. Werd vroeger het gebruik van rapid prototyping alleen toegepast voor de vervaardiging van het eerste model, nu worden met het rapid-prototyping-proces ook kleine series vervaardigd.

Proces[bewerken]

CAD-CAM-proces

Het rapid-prototyping-proces maakt deel uit van het CAD-CAM-proces. In het CAD-proces wordt een virtueel model (1) gemaakt door het te ontwerpen of het te 'reverse-engineeren' (terugontwerpen). Met het CAM-proces wordt een doorsnede (2) van het virtuele model gelezen. Met een laser (5), gestuurd met een prisma, wordt de vloeistof (3) belicht. Hierdoor polymeriseert de vloeistof (d.w.z. wordt deze massief). Door de tafel (4) in de vloeistof te laten zakken en door een andere doorsnede van het virtuele model te nemen, wordt stap voor stap het model opgebouwd.

Begrippen[bewerken]

 • Additive manufacturing (AM) verwijst naar een of andere vorm van het printen van een 3D voorwerp. (additive = toevoegen) Zie 3D-printer
 • CAD-CAM (computer-aided design - computer-aided manufacturing): CAD-CAM zijn de twee basisprocessen die nodig zijn om rapid prototyping mogelijk te maken.
 • Solid freeform fabrication (SFF) is een techniek voor het vervaardigen van een fysieke voorwerp door het sequentieel leveren van energie en/of materiaal aan en specifiek punt in de ruimte. Het begrip SFF wordt soms gebruikt voor rapid prototyping.
 • Rapid manufacturing is een techniek die gebruikmaakt van het rapid-prototyping-principe om meestal kleine productieseries te vervaardigen.
 • Layered manufacturing en additive fabrication zijn andere namen voor het begrip rapid prototyping.
 • Digital prototyping is een methode om virtueel (niet-bestaand) een prototype uit te testen.